JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Gregada

Foto: Marijan Zujić

Gregada je naše staro ribarsko jelo, vrlo jednostavno za pripremu, a vrlo ukusno. Može se kuhati od bilo koje bijele ribe. Za ovaj ručak, kuhali smo zubaca od 3 kg i grdobinu od 2 kg. Birajte veće primjerke ribe s manje kostiju. Gusti šug, daje joj poseban ukus. Ako imate veću ribu poput lubina, škarpine, orade, grdobine, zubatca, prerežite ih na 2-3 dijela, ako je riba manja, ostavite je u komadu.

Marijan Zujić

Dvije veće kapule narežite na tanke kolute, sitno isjeckajte glavicu češnjaka, peršinovo lišće sitno nasjeckajte. Krumpir ogulite i narežite na kolute debljine 1-2 cm.

Kapulu pržite u široj posudi (loncu za kuhanje) na 2 dl maslinovog ulja te odmah posolite. Neka se dinsta dok ne požuti (5-10 min), pred sam kraj ubacite češnjak pa još kratko dinstajte.

Nakon toga sve zalijte sa 2 dcl bijelim domaćim vinom.

Posložite krumpir preko upržene kapule, dodajte ribu i zalijte vodom, ali ne previše da ostane vrh ribe bez tekućine a da je krumpir prekriven.

Malo posolite, dodajte 2 suha lista lovora te kuhajte na jakoj vatri dok ne proključa. Zatim smanjite vatru pa kuhajte sve dok krumpir ne bude gotov. Probajte krumpir probosti vilicom da vidite da li je dovoljno kuhan.

Gregadu nemojte miješati, već samo povremenu naglo okrenite lonac lijevo-desno da jelo ne zagori. Trebalo bi se kuhati oko pola sata. Pred sam kraj dodajte sjeckani peršin i malo papra.

Ugasite vatru i zalijte s još malo maslinovog ulja i neka gregada odstoji desetak minuta do posluživanja.

U slast.

Marijan Zujić