BIG BROTHER Grad Split nadzire građane – Postavljeno 14 kamera u staroj gradskoj jezgri

Foto: Grad Split

SPLIT – Četrnaest lokacija u staroj gradskoj jezgri uskoro će biti pokriveno nadzornim kamerama. Realizacijom ovog sustava stvara se funkcionalna platforma za budući nadzor javnih površina od strane Gradskih službi. Stalnim promatranjem, prikupljanjem i pregledavanjem snimki nadzornih kamera omogućit će se kvalitetniji rad komunalnih i prometnih službi te Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Kamere se postavljaju na Trumbićevoj obali (pokraj javnog wc-a na Matejušci i na ribarskom parking kraj Sv. Frane), pokraj Hotela Bellevue (fontana), u Ulici Kralja Tomislava (Glazbena škola Josip Hatze), na Trgu Gaje Bulata (HNK), u  Strossmayerovom parku (Zlatna vrata i Hrvojeva ulica), nadzirat će se i Galerija Umjetnina, Stara gradska vijećnica na Narodnom trgu, Marmontova ulica na spoju Nigerove i Tončićeve ulice, Peristil, ulaz u Dioklecijanove podrume s Rive te područje oko spomenika dr. Franje Tuđmana. Pored toga u posebno opremljenoj prostoriji u sklopu zgrade Gradske uprave (CDS – tehnička soba) smještaju se poslužitelji velikog kapaciteta za snimanje svih video signala s navedenih lokacija, kao i klijentska računala za pregledavanje snimki i upravljanje sustavom.

Ovaj sustav je i preduvjet daljnjeg razvoja niza „pametnih rješenja“ koji se naslanjaju na video-nadzorne sustave. Integracijom ovog sustava tehničke zaštite s drugim prometnim, komunalnim i geo-informacijskim sustavima, a njihovim objedinjavanjem u jednu funkcionalnu cjelinu stvorit će se dragocjen višenamjenski alat.

Projektne lokacije definirane su temeljem sigurnosnog elaborata „Sigurnosna prosudba javnih površina grada Splita i plan štićenja“, a na njima će se postaviti ploče s upozorenjem da se javne površine snimaju.

Ugovorni pružatelj usluge tehničke zaštite je tvrtka Euro Contego d.o.o. Kamere postavlja Electronic Security d.o.o., a ugovorna vrijednost projekta iznosi 1.747.331,82kn (s uključenim PDV-om).

Osim samog centra grada nadzor je postavljen i na sve osnovne škole u gradu, a u planu je unaprjeđenje postojećeg sustava. Također, kroz projekt Marjan 2020., postavljaju se nove usporedive kamere na ključna područja Park šume Marjan, a planira se i postavljanje kamera za evidentiranje prekršaja u prometu na frekventnijim stanicama javnog prijevoza. Kako se ujedno radi o prilično skupim i kompleksnim sustavima, sustav prometnog video-nadzora, ali i nekih većih objekata biti će predmet prijave na EU projekte u sljedećem programskom razdoblju.