“JANSSONIUS” Brodosplit polaže kobilicu novog kruzera za polarna područja

Foto: Brodosplit

SPLIT – U Brodograđevnoj industriji Split, u utorak 02. lipnja 2020. godine na ležaj br. 3 bit će položena kobilica za novogradnju 485, putničkog broda za krstarenja polarnim područjima, koji će nositi ime ”Janssonius”. 

Riječ je o brodu za polarne ekspedicije, koji je ugovoren za krajnjeg naručitelja tvrtku Oceanwide Expeditions, koja je specijalizirana za ekspedicijska putovanja na Antarktiku i Arktik.

Dugačak je 108,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravaju mu dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 194 putnika smještenih u 81 kabina, o kojima će se brinuti 78 članova posade. 

Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak. 

Nakon prošlogodišnje isporuke prvog polarnog kruzera ‘Hondius’ koji je na veliko zadovoljstvo vlasnika i korisnika odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu, ovaj novi brod nastavak je uspješne suradnje Brodosplita i nizozemskog brodovlasnika. Razvijajući vlastitu flotu brodova prilagođenih ledenim morima, Oceanwide Expeditions promovira male, fleksibilne ture koje putnicima pružaju bliski kontakt s polarnim divljim životinjama, krajolicima i povijesnim znamenitostima. 

Brod za krstarenja polarnim područjima bit će izgrađen u klasi “LR PC6”, koji ispunjava posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”, i na raspolaganju prvim putnicima bit će za arktičku sezonu 2021/2022. godine, najavljuju iz Brodosplita.