PITALI SMO POLICIJU “Zašto niste reagirali na ilegalne radnje s otoka Zmajana?” Evo što su odgovorili

Foto: Booking

ZMAJAN/VODICE/ŠIBENIK – Nakon ekspresne reakcije šibenske policije prema provalniku koji se iz kuće s bazenom, nakrao u iznosu oko 60 tisuća kuna, poslali smo policiji i upit o samoj kući. Imaš li zapravo što ukrasti s objekta koji legalno ne postoji (jer da postoji, imao bi dozvole i vlasnici bi plaćali porez), podsjetimo, iz policije su nam odgovorili “Policija mora vjerovati svojim očima“.

Vjeruje li policija svojim očima kad su u pitanju kaznena djela u puno većoj protuvrijednosti od krađe iz objekta koji tamo ne bi smio biti? Podsjetimo, za vrijeme njegove gradnje, još prije dvije godine, redakcija portala Morski HR reagirala je s upitima na sve nadležne institucije i poslali im fotografije i video-snimke. Do dana današnjeg nismo dobili adekvatan odgovor. S obzirom na izvanredno brzu reakciju policije u ovom posljednjem slučaju krađe, pomislili smo da su možda ipak oni adresa koja će reagirati prema nadležnim institucijama, jer je negdje javno objavljeno da se negdje nešto ilegalno radi. A tada policija reagira prema službenoj dužnosti. Barem u teoriji…

Šibenskoj policiji poslali smo tri pitanja.

Zašto Policijska uprava Šibensko-kninska nije djelovala s prijavama za:

  • Devastiranje obale i protupravnu izgradnju pristaništa na otoku Zmajanu?

– Za ovaj upit nadležna je Lučka kapetanija, koja vrši nadzor nad devastiranjem obale i protupravnu izgradnju pristaništa, te temeljem utvrđenog njihovog nadzora, ukoliko se utvrde elementi kaznenog djela, Lučka kapetanija o tome izvještava Državno odvjetništvo ili policiju, koja u tom slučaju dužna na te okolnosti provesti kriminalističko istraživanje i temeljem utvrđenog izvijestiti Državno odvjetništvo, a ako su utvrđena obilježja kaznenog djela podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja se sumnjiči za kazneno djelo – pojašnjavaju iz PU Šibensko-kninske.

  • Protupravnu izgradnju vile s bazenom na šumskom zemljištu gdje je zabranjena gradnja?

–  Za protupravnu gradnju je nadležna Građevinska inspekcija – odgovaraju iz policije.

Podsjećamo, upit o ovom slučaju jesmo proslijedili Građevinskoj inspekciji, a oni nas uputili na Ministarstvo graditeljstva, koje nas je (dvije godine od upućenog im maila), uputilo na Šibensko-kninsku županiju, a ovi iz Županije pak da pisani upit šaljemo poštom jer “ne čitaju sve mailove”.

– Za pitanje pod brojem 3.  je nadležan Državni inspektorat – službeni su odgovori iz PU Šibensko-kninske o (ne)djelovanju policije unatoč javnim navodima i sumnjama u ilegalne radnje, vezane za slučaj na otoku Zmajanu.

Podsjetimo, ni građevinska inspekcija više nije u sastavu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, već Državnog inspektorata, pa će sva ova pitanja opet ispočetka trebati poslati na još adresa, jer je vrlo moguće da su se u selidbama ureda i šetanju nadležnosti određenih problema, kroz dvije godine, od kad upozoravamo na slučaj, upiti “zametnuli”. Bit će svakako zanimljivo i skicirati sve odgovore koje bi u svojim forenzičkim analizama teško razlupao i Horatio Caine iz CSI Miami.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Šibenska policija uhvatila provalnika u ilegalno izgrađenu kuću na otoku Zmajanu

DONOSIMO DOKAZE Ilegalno gradilište na Zmajanu prijavili smo još 2018. – Svi su nas ignorirali!