ČUVAJMO MORE Tradicionalno čišćenje dubrovačke luke pokazuje – Navike se sporo mijenjaju

DUBROVNIK – Prije nego turisti dođu, valja urediti i očistiti luke. A da se neke navike sporo mijenjaju – pokazuje i tradicionalna akcija čišćenja u dubrovačkoj luci.

20-ak ronilaca i jednako toliko volontera na suhom skupljalo je otpad s dna u gradskoj luci, javlja HRT.

– Na nekim mjestima se osjećate potpuno bespomoćno. Vi bi trebali kao napuniti jednu manju vrećicu i onda se nanovo vraćate i vraćate jer toga jednostavno ima stvarno dosta, naglašava Matea Martinović – Ronilački klub Dubrovnik.

– Situacija je jako loša. Strašno, strašno je prljavo. Mi smo dosta toga počistili, ali mislim da bi trebalo još dana da se to počisti, govori Nermin Spahić – Ronilački klub Dubrovnik.

Kratko i jasno. Jer svima bi nam cilj trebao biti isti.

– Što čišće more, budući da je tijekom ovih zimskih mjeseci jakoga juga svašta nanijelo u gradski porat. A i neodgovorno ponašanje pojedinaca koji su bacali sve i svašta u gradsku luku tako da ova akcija ima smisla – govori Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik.

Iako je stari porat izložen jugu i otpadu iz Albanije, na dnu ne nedostaje ni “domaćega” smeća.

– Najviše su krivi ljudi. Jugo je jugo, ali to je ono što mi bacimo u more i definitivno treba cijeniti more, istaknuo je Maro Rimac, Pomorsko-športsko-ribolovno društvo Orhan.

Planira se još sličnih akcija i uvijek uz istu poruku – čuvajmo more.

I.B.