DIVLJANJE U DUGOM RATU SE NASTAVLJA Potpuno ignoriranje zabrana, postavljena fizička barijera

Foto: DNŽ

DUGI RAT – Nakon niza prijava devastacija pomorskog dobra na području općine Dugi Rat i obavještavanja nadleženih inspekcijskih službi, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije dobio je obavijest općinskih predstavnika da su 27. svibnja 2020. godine na ulazu u nezakonitu lučicu na granici Sumpetra i Suhog Potoka, postavili betonsku zapreku.

Podsjetimo, isti Upravni odjel za pomorstvo već tjednima dobiva prijave zbog nesmiljenih devastacija pomorskog dobra na području općine Dugi Rat, preciznije na lokacijama Orišac, Krilo, Suhi Potok, Sumpetar i Orij. Po primitku prijave devastacije, odnosno nasipavanja mora zemljom i drugim materijalom s obližnjeg iskopa na lokaciji Glavica s ciljem gradnje lučice, od Općine Dugi Rat odmah je zatraženo očitovanje te naloženo zaustavljanje radova i postavljanje prepreka za pristup kamionima. Ukoliko ne postupe po gore navedenom zahtjevu, upozoreni su kako neće moći konkurirati za sredstva Splitsko-dalmatinske županije za pomorsko dobro.

No čini se da pojedince uopće nije briga što govori zakon, što kažu iz županije i najmanje što će reći lokalni komunalni redar. Kao što smo već pisali, kamionima se usred dana nasipava i nasipava.

Privremenog pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja o svemu kaže:

– Zaprimili smo prijavu i zatražili očitovanje Općine jer se u prijavi tvrdi da je Općina odobrila. Naložio sam im da zaustave radove i postave prepreke za pristup kamionima. Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije dobio je potom obavijest općinskih predstavnika da su 27. svibnja 2020. godine na ulazu u nezakonitu lučicu na granici Sumpetra i Suhog Potoka, postavili betonsku zapreku.

Foto: DNŽ

– Hidrografski inspektor je bio na terenu i u izradi je inspekcijski nalaz – kazao je splitski lučki kapetan Željko Kuštera, koji više od ovoga nije mogao reći.

U međuvremenu protuzakonita gradnja čitavog niza pristaništa i mulova za buduće jednako ilegalne vezove, sasvim uobičajeno se usred dana nastavlja, a pitanje je hoće li ove bahate naručitelje radova spriječiti betonske prepreke, kad nisu ni one zakonske.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ŽUPANIJA ZAUSTAVLJA DEVASTACIJU Usred dana kamionima nasipaju zemlju u more

Ksenofobični ispadi u Dugom Ratu – Iživljavanje prijetećim grafitima po javnim površinama