1 min. čitanja

VIDEO: KONTROLA DRONOVIMA Hrvatska vojska spremna za protupožarnu sezonu

VIDEO: KONTROLA DRONOVIMA Hrvatska vojska spremna za protupožarnu sezonu
FOTO: MORH / F.Klen / Screenshot

Prikazom korištenja besposadnih zrakoplovnih sustava „Orbiter 3“ na području šibenskog zaleđa u srijedu, 3. lipnja 2020. godine  Hrvatska vojska još jednom je potvrdila vrhunsku razinu spremnosti za nadolazeću Protupožarnu sezonu.

– Demonstrirali smo korištenje besposadnog zrakoplovnog sustava na rutinskom letu izviđanja iz zraka. Hrvatska vojska ovime je još jednom potvrdila svoju spremnost za nadolazeću Protupožarnu sezonu. Također, ovime je još jednom potvrđena važnost sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka iz zraka

unutar sustava domovinske sigurnosti –

rekao je zapovjednik letačke posade na BZS „Orbiter 3“ i pripadnik Obavještajne pukovnije dodavši kako je riječ o sposobnosti koja se osim u vojne, koristi i u civilne svrhe.

– Ovo je jedna od metoda obavještajnog prikupljanja (IMINT – imagary intelligence) koja dovodi do kvalitetnije i brže reakcije na nastalu sigurnosnu ugrozu – objasnio je pripadnik Obavještajne pukovnije.

Današnja prezentacija tako je prikazala ulogu bespilotne letjelice u protupožarnoj sezoni koja se koristi za nadzor požarom ugroženih područja, za rano otkrivanje požara, za praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima.Prijenos slike u realnom vremenu u Zagrebu pratio načelnik Glavnog stožeraNaime, besposadni zrakoplovni sustav (BZS) „Orbiter 3B“ sredstvo je Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede RH.

– U prošlogodišnjoj PP sezoni sudjelovali smo sa 44 leta. Konkretno, veliki požar u srpnju 2019. godine kod Šibenika bio je pod našim nadzorom, davali smo live sliku u OVZ Divulje te u koordinaciji s istim, davali prijedloge o potrebnim evakuacijama stanovništva iz kuća u blizini požara – ispričao je.

Prijenos slike u realnom vremenu, odnosno stanja  na terenu pratio je u Zagrebu načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiral Robert Hranj.

– Ovim je uspostavljena struktura raspodjele obavještajnih podataka korisnicima u realnom vremenu čime je znatno ubrzan postupak analize prikupljenih podataka i samim time reakcija na situaciju – ispričao je pripadnik Obavještajne pukovnije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.