Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok im ne dokažu da nije štetna

Foto: Boris Kačan

Temeljem ove Odluke Gradsko vijeće Grada Hvara osnovat će radnu skupinu koja će u narednih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će biti dostavljena Vladi RH i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna po primitku istu proslijediti svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara.

Odluka se na sjednici dnevnog reda našla na prijedlog gradonačelnika grada Hvara Rikarda Novaka na inicijativu neformalne skupine građana, a temeljem informacije o uvrštavanju grada Hvara na listu od 13 gradova i 1 otoka za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže. Uzeti su u obzir rezultati istraživanja provedenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije, činjenica da je ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa Céline Fremault obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i Rezolucije EU Parlamenta 2008/2211 („Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima“ i 2007/2252 („Europski akcijski plan za zdravlje i okoliš“) te Rezolucija Vijeća Europe br. 1815/2011 („Potencijalne opasnosti za elektromagnetskih polja i njihov utjecaj na okoliš“) – poručuju iz Grada Hvara.

Nisu doduše spomenuli zabrane postojećih tehnologija, preko kojih gostima, kojih nema ni za lijek, pišu ovakve obavijesti. Tako da ćete šećući Hvarom vjerojatno još neko vrijeme moći bezbrižno koristiti 3G ili 4G, dok i to ekipa u gradskom vijeću jednoglasno ne ukine. Naravno, dok im netko ne dokaže da tehnologija nije štetna po zdravlje, stara dobra pisma poštom do Hvara i dalje putuju. Nešto sporije, ali stići će prije nego 5G mreža.

D.G.