Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusom životno je diljem svijeta ugrozila one najslabije; starije osobe i one slabog imuniteta. Agresivan virus širi se velikom brzinom i u mnogim europskim zemljama izmiče kontroli. Kako bi odgodili i kontrolirali širenje, potrebno je držati se uputa koje nam redovito daju stručne službe. Morski HR se, poput mnogih drugih subjekata u Republici Hrvatskoj stavlja na raspolaganje za objavu provjerenih, korisnih i stručnih informacija, kao i za razne druge oblike pomoći onima kojima će to u narednom razdoblju biti potrebno. Na ovim stranicama želimo objaviti važne podatke o tome kako pomoći sebi, ali i najugroženijima. 

Gdje doznati najnovije informacije?

U moru neprovjerenih informacija koje nepotrebno dižu paniku, treba čitati isključivo provjerene vijesti. One se redovito osvježavaju na službenim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite, koje možete pronaći OVDJE.

Želite li informacije doznati prije, Ravnateljstvo civilne zaštite svakodnevno dva puta dnevno, u 9 i 16 sati (ponekad iz objektivnih razloga i u 18 sati) održava izvanredne konferencije za medije, gdje građani dobivaju najnovije podatke o ugrozi i stanju u zemlji, te upute o tome kako se ponašati. Svatko iz svoje domene pritom iznosi podatke i odgovara na pitanja novinara; ministar zdravstva dr. Vili Beroš, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, dr. Alemka Markotić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ravnatelj  Civilne zaštite Damir Trut i Ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Robert Markt. Konferencije za novinare uživo prenose nacionalne TV kuće.

Gdje doznati točne informacije o koronavirusu?

Koronavirus.hr je naziv službenih stranica Vlade Republike Hrvatske gdje možete pronaći sve pravodobne i točne Informacije o koronavirusu. Koliko je zaraženih, koliko oporavljenih, kako regulirati radne odnose u novim okolnostima, što znači samoizolacija i kako ju provoditi, kako razlikovati koronavirus od prehlade i gripe, samo su neka od pitanja na koja će vam ova internetska stranica dati odgovor. Stranicu možete pronaći OVDJE.

Ako trebate informacije o koronavirusu možete nazvati i broj 113. Deset stručnih volontera s tog broja kontinuirano odgovara na pitanja građana, a broj je u funkciji 24 sata dnevno.

Kako mogu pomoći i što pritom treba napraviti?

S obzirom na brojne građane koji se zbog epidemije koronavirusa samoorganiziraju kako bi pružili pomoć starijim i nemoćnim osobama te onima koji su zbog kroničnih bolesti u većem riziku, u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Crveni križ Republike Hrvatske je izradio dva letka. Jedan je letak namijenjen osobama koje žele pružiti pomoć te daje upute kako to učiniti na siguran način. Drugi je letak namijenjen starijim i nemoćnim osobama koje će, tijekom epidemije korona virusa, primiti pomoć volontera. Prije nego ćete pružati pomoć, letke koje objavljujemo niže, dobro proučite!

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Izmjenjena Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH

On-line obrazac za informacije o mogućnostima ulaska u Republiku Hrvatsku

Nove preporuke HZJZ-a za ugostitelje – Ukida se ograničenje radnog vremena do 23 sata

Nacionalni parkovi i parkovi prirode otvaraju svoja vrata za posjetitelje

OTVARAJU SE GRANICE Evo tko smije ući i izići iz Hrvatske

DONOSIMO NOVE MJERE Evo kako od ponedjeljka smiju raditi ugostiteljski objekti

Dopunjena Odluka o zabrani brodovima s obvezom samoizolacije ili karantene

Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus, kako bi mogli ostvariti ukrcaj na brod 

Preporuke za rad brzobrodskih linija i trajekata za prijevoz putnika tijekom epidemije COVID-19

Ovo su mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti

Digitalni asistent Andrija u borbi protiv koronavirusa

Od 6. travnja van mjesta boravka samo s e-propusnicama

Učestala pitanja vezana uz izdavanje e-Propusnica

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH

Evo što trebate znati o kretanju u Hrvatskoj

Trebate propusnicu za kretanje između gradova? Provjerite tko vam ju je dužan izdati

Uputa o izdavanju propusnica za putovanje na otok

Preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore

Sve Odluke Stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom

Morski HR