ONEČIŠĆENJE FEKALIJAMA Na korčulanskoj plaži Prižba, more nije za kupanje

Foto: DNŽ

PRIŽBA – Upravni odjel za zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije, sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, upozorava javnost da je na plaži Prižba na Korčuli došlo do kratkotrajnog onečišćenja mora fekalnim vodama.

Prema obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije od 3. lipnja 2020., tijekom drugog ispitivanja kakvoće mora prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije u 2020. godini, utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plaži Prižba na Korčuli, uzorkovanog 1. lipnja 2020. godine, prelaze granične vrijednosti za mikrobiološke pokazatelje interstinalni enterokok i Escherichia coli.

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje čl. 23. i 24., uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije.

S obzirom da uzorci mora na plaži Prižba na Korčuli, zbog onečišćenja fekalnog podrijetla, ne udovoljavaju uvjetima Uredbe, ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti.

Podsjetimo, u prethodnom uzorkovanju, na više mjesta je na ovom otoku utvrđeno dobro ili tek zadovoljavajuće stanje mora, da bi se u sljedećem mjerenju kakvoća mora pogoršala na crvenu razinu, u kojoj se kupače upozorava na opasnost po zdravlje.

Detaljnije podatke o stanju kakvoće mora diljem hrvatske obale Jadrana možete pronaći OVDJE.