JAKO NEVRIJEME Bujice napravile veliku štetu u sjevernoj Dalmaciji

Foto: Seline / Facebook

Tijekom petka ciklona se s pripadajućim frontalnim sustavom premještala preko Jadrana što je našem području donijela vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu i jako jugo s olujnim udarima. Jugo je, prema podacima DHMZ-a, na splitskom području puhalo na udare do 97 km/h.

U drugom dijelu dana jugo je okretalo na oštro i lebić, a ponegdje je došlo do plavljenja nižih dijelova obale. Tako je u Visu došlo do prelijevanja mora preko nižih dijelova rive, a more je poslijepodne privremeno bilo preplavilo i splitsku Matejušku, piše Dalmacija danas.

Ipak, meteorološka vijest dana je obilna kiša koja je najviše pogodila sjevernu Dalmaciju i južnu Liku. Ekstremne količine oborine pale su u okolici Starigrada Paklenice i NP Paklenica. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, mjerna postaja Opsenica kraj Svetog Roka zabilježila je 154 litre kiše po kvadratnom metru do 18 sati.

Postaja Seline – Mala Paklenica je zabilježila 153, a Starigrad Paklenica 151 litri kiše po kvadratnom metru.

Poprilična šteta je počinjena u Selinama gdje su bujice nosile sve pred sobom, pa su vatrogasci imali pune ruke posla. Oborinske vode koja su stizale s padina južnog Velebita bile su pune mulja i kamenja. Tamošnji kamp pretrpio je značajnu štetu.

U Zadru je palo 70 litara kiše po kvadratno metru. Za usporedbu, u Zadru prosječno u lipnju padne 50 litara kiše po kvadratnom metru. U srednjoj Dalmaciji najviše kiše do 18 sati palo je u Zadvarju, 41 litra, a na jugu je najviše palo u Grudi 58 litara po kvadratnom metru.

Photo: Damir Jerkov / Youtube / Screenshot

Kiša će prema kraju dana sve više slabila, a za zapada nastupa djelomično razvedravanje. Uvod je to u stabilniji vikend pred nama, no dugotrajne stabilizacije nema jer će veći dio sljedećeg tjedna biti promjenjiv, uz povremenu kišu i pljuskove. Ljetnih vrićina nema na vidiku.

U prekidu su:

  • katamaranske linije: Split-Vis, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Korčula-Prigradica-Hvar-Split, Sobra-Šipanska Luka-Dubrovnik, Pula-Zadar;
  • brodske linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Komiža-Biševo;
  • trajektne linije: Prapratno-Sobra, Vela Luka-Ubli i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ.
Trajekt na liniji Šibenik-Kaprije-Žirije plovi bez pristajanja iu luci Kaprije.
Katamaran na liniji Rijeka–Cres–Mali Lošinj plovi bez pristajanja u luci Ilovik.

D.G.