Nije Hloverka kriva – Pa bolje Mozambik nego ovo…

Foto: Čitatelji / Facebook / Morski HR

MAKARSKA – Svakog razumnog bi bila sramota prikazati gomilu građevinskog otpada istovarenog u biser Jadrana kao pozivnicu turistima dok traje jedna od najvećih gospodarskih kriza u svijetu. Istodobno, svatko s imalo zdrave pameti ne bi istovarao građevinski otpad, zemlju, ostatke iz cestovnog tunela zajedno s ostacima građevinskog eksploziva – i to sve u ono što će turistima prodavati pod plaže Makarske rivijere. Nije stoga nikakvo čudo što se direktorica makarske turističke zajednice Hloverka Novak Srzić odlučila umjesto bilo koje od plaže inače Bogom dane rivijere, gostima pokazati jednu iz Mozambika.

Nije se Hloverka samo “profesionalno” osramotila, pa se s njom već danima sprdaju na društvenim mrežama. Žena shvaća da goste nije baš zgodno iskreno zvati u područje gdje deseci kilometara prirodne obale evidentno i nekažnjeno nestaju pod gusjenicama bagera i buldoždera. Samo potpunoj neznalici i amateru nije jasno da je time na nekoliko desetljeća u potpunosti ugušen biljni i životinjski svijet podmorja. Svjesna je da su to stručnjaci snimili iz zraka, preronili kilometre, da bi naposljetku donijeli i znanstvene zaključke.

Foto: Screenshot

Budala bi samo rekao istinu i zvao turiste da dođu i nabodu se na građevinske šipke koje strše iz nabacanih komada betonskih armatura, šarafa i žica. Tko bi na poziciji pozivničara turistima, pri zdravoj pameti riskirao da gosti dobiju tetanus? Istina, nije IN kao koronavirus, ali dajte ljudi, nemojmo cjepidlačiti. Pogotovo nemojmo plašiti ono malo svijeta koje će se usuditi rezervirati svoje mjesto pod mozamb… pardon makarskim ili pak podgorskim suncem!

 

Stat ćemo stoga u obranu autorske ideje šefice makarskog turizma, koja je eto i javno priznala da se malčice našalila. Vjerujemo joj potpuno, iako nikome nije jasna neslana šala o “antifa kaosima”, s obzirom da je upravo makarski kraj dao najviše sinova i kćeri u borbi protiv fašizma. A i sama Hloverka je 1975. godine još objasnila kako vidi svoj životni put pod skutama Saveza komunista Jugoslavije. Ipak, u priči o mozambičkoj plaži, to s turizmom i Makarskoj rivijeri 2020. u cjelini ne bi trebalo imati nikakve veze. Ali hajde, hrvatski pojam za šale i pošalice je i u svijetu misterij.  Ljepše od gomile betona iznad i ispod mora svakako su prekrasne pješčane plaže – Mozambika.

Foto: Screenshot / Dario Odak, Marina Mašanović, Igor Glavičić i Ivana Birčić

Nego, nije to najstrašnije što nam se može dogoditi. Zamislite samo da vi morate biti u koži nekog nesretnog direktora turističke zajednice koji usred krize ima zadatak pozivati ljude da dođu u OVO. Stoga je lakše staviti sliku plaže u Mozambiku, a nakon što vam je šala provaljena, onda radije sliku s plaže dok je bila mlada i lijepa (plaža) u vrijeme toliko mrskog antifa razdoblja.