UČENICI ĆE USKORO NA UKRCAJ – S “Kraljicom mora” na praksu 15. lipnja

Foto: Vedran Sitnica / Ilustracija

ZADAR – Kraljica mora, školski je brod, stavljen je na uslugu pomorskim školama, pa tako i poznatoj zadarskoj Pomorskoj školi. Iako je već danima vezan uz rivu preko puta Lučke kapetnije srećom, uskoro će budući zadarski pomorci – učenici nautičkog i brodostrojarskog usmjerenja krenuti na svoju obaveznu plovidbenu praksu. Ovoga puta u nekoj novoj stvarnosti, ali bitno je da se praksa odradi, piše Zadarski List.

– Trenutačno je brod dva tjedna na raspolaganju zadarskom Sveučilištu, a onda na red dolazimo, mi. Naime, naše resorno Ministarstvo dalo je zeleno svjetlo odnosno, odobrenje da učenici mogu na praksu, ali je ipak, ostavilo svakoj školi na odluku. Mi smo odlučili s obzirom na to da je na našem području situacija s pandemijom koronavirusa srećom, povoljna, da učenici počnu s plovidbenom praksom u ponedjeljak 15. lipnja. Dakle, u ponedjeljak će se ukrcati prva skupina od 20-ak učenika zajedno sa svojim profesorima – mentorima na „Kraljicu mora“, a plovidba traje po tjedan dana –  rekao je dugogodišnji ravnatelj zadarske Pomorske škole Svetko Perković.

Foto: Wikimedia

Učenici će se tako izmjenivati na praksi četiri tjedna i ploviti zadarskim i šibenskim akvatorijem, a njihov jedini dom bit će brod i more što i jest njihov životni put i poziv kojeg su odabrali.

– I dalje ćemo se naravno, držati propisanih mjera Zavoda za javno zdravstvo i Stožera. Učenici će mjeriti temperaturu svakoga dana i još će više paziti i na osobnu higijenu i na održavanje broda što čišćim. Češće će i dezinficirati. Ali, vjerujem da će sve biti u redu i da će se plovidbena praksa i ove godine odraditi uspješno kao i do sada iako, zbog nepredvidivih okolnosti kasnije nego inače –  zaključio je ravnatelj Svetko Perković.

Inače, s učenicima na plovidbenu praksu „Kraljica mora“ zaplovila je prvi put u listopadu 2011. godine i prvi je školski brod koji je izgrađen za potrebe učenika i studenata pomorstva. Njegova cijena bila je oko 30 milijuna kuna.

I.B.