JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Predjela

Foto: Marijan Zujić

Kada gosti iznenada pokucaju na vrata, još uvijek se nešto nađe u konobi ili u hladnjaku. Uživajte u dalmatinskim delicijama.

Uvijek u hladnjaku imam nekoliko vrsta sireva domaćih (mladi kravlji sir, ovčiji. kozji, sir iz mješine) i stranih (GRANA PADANO, PARMEZAN, EMENTAL, CAMBERT, GORGONZOLA, FETA….), ukiseljene kapare i motar, slane i marinirane inćune, slane srdele, svoje suhomesnate delicije: sušenu dalmatinsku pancetu, pršut, pečenicu, buđolu i tri vrste sušenih domaćih kobasica.

Često uz predjelo serviram svoju riblju paštetu (ne tunu iz konzerve) koju radim od kuhane plave ili bijele ribe (originalni recept je objavljen na portalu morski.hr), koju svi gosti obožavaju. Tvrdo kuhana ili punjena prepeličja, patkina ili kokošija jaja. Gosti također obožavaju mladi kravlji sir sa začinima (origao, vlasac, rikula, baziliko, češnjak……).

 

Dosta začina uzgajam na svom prostranom balkonu, tako da su mi uvijek nadohvat ruke, sviježi, netretirani i potpuno besplatni. Svoje konzervirane zelene i crne masline, chilli paprike, kiselu kapulicu, kapare, motar….

Foto: Marijan Zujić

Od namirnica koje se nađu u konobi i hladnjaku brzo složim platu po želji gostiju tako da su uvijek svi zadovoljni a kako i ne bi bili kada slike govore više od tisuću riječi.