STIŽU NAUTIČARI Hrvatska sve poželjnija i zbog sigurnosti od koronavirusa

Foto: Boris Kačan

Milijardu eura očekivali smo ove godine od nautičkog turizma. Zbog pandemije, naravno, ta će zarada biti manja, ali ne toliko kao u nekim drugim granama turizma.

S otvaranjem granica nautičari, koji svoja plovila drže u našim marinama, pristižu u sve većem broju, u naš akvatorij uplovljavaju prve megajahte, a pokrenula se i charter flota po kojoj je Hrvatska među najbrojnijima i najpoznatijima u svijetu, piše HRT.

Većina stranaca Hrvatsku doživljava kao destinaciju bez koronavirusa. Prednjače nautičari koji se u našim marinama i na svome brodu osjećaju bezbrižno.

– Nama je došao veliki broj gostiju. Ne možemo naravno to uspoređivati i povući paralelu s prošlom godinom. međutim ipak se gosti vraćaju, a i oni koji još nisu došli izražavaju želju da dođu što ranije. Imamo čak i nove dolaske što nas veseli, govori Renata Marević, direktorica marine Punat.

A ovoga lipnja kroz 22 ACI marine od Istre do Dalmacije, vlasnici godišnjega veza plove bez naknade. Žele se potaknuti dolasci i pokazati da je plovidba duž hrvatskih otoka sigurna. Uz strane nautičare na vlastitim plovilima, pokrenula se i čarterska flota, a na vidiku su i megajahte.

– Imali smo upite za mega-jahte koje dolaze s tržišta Francuske, Španjolske i Italije, što dolaze s Kariba. Konkretnih upita za premještaj čarter flota s Baleara nemamo, ali imamo za megajahte. Marina u Rovinju je jedna od onih gdje imamo razgovore i vjerujem da ćemo nešto od tih brodova smjestiti jer je napravljena upravo za tu vrstu klijenata, kaže Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d. d.

U Hrvatsku bi moglo stići oko 150 jahti duljih od 24 metra, s tisuću gostiju i dvije tisuće članova posade. Zarada za ukupno gospodarstvo za taj broj ljudi i razinu luksuza iznimno je velika, veća nego u bilo kojoj drugoj grani turizma.

D.G.