SVJETSKA E-PREMIJERA: Poruka nade čovječanstvu – Zadarska sopranistica među 71 pjevača iz 27 zemalja svijeta

Foto: Screenshot

Filipinski kladatelj Ily Matthew Maniano, okupio je 71 pjevača iz sveukupno 27 zemalja, te skladao nevjerojatnu pjesmu koja predstavlja nadu u ovim teškim vremenima. Ovo je svjetska e-premijera njegovog djela napisanog za nas, sve ljude svijeta, koji se suočavamo s Covidom-19, gdje smo odvojeni od svojih najmilijih i gdje je svijet u puno sfera jednostavno stao. Među pjevačima se nalazi i Zadranka Nela Šarić, hrvatska sopranistica svjetskog glasa. Dovoljno da bude naša današnja Priča iz Hrvatske. 

– Tu su pjevači iz Argentine, Belgije, Kanade, Kolumbije, Kostarike, Kube, Estonije, Francuske, Njemačke, Italije, Indonezije, Japana, Mexica, Maroka, Paragvaja, Puerto Rica, Poljske, Filipina, Srbije, Singapura, Slovenije, Južne Afrike, Španjolske, Švedske, Tajvana, Tajlanda, Turske, USA, te sam ja dio te nevjerojatne skupine kao predstavnica Hrvatske – ispričala je Nela Šarić koja za Morski HR pojašnjava kako je došlo do ove suradnje.

– Upoznala sam Ily-ja prije nekih 7 godina, kad sam pjevala s klapom Cesarice na njihovom koncertu u Lisinskom. Naime, on je bio član grupe Philippine Madrigal Singers, a klapa je bila pozvana kao gost koncerta. Oni su bili oduševljeni našim tradicionalnim zvukom, a mi njihovim. Iz tog pjevačkog druženja sam s nekolicinom pjevača dotične skupine ostala povezana preko društvenih mreža kroz sve ove godine. Nakon što sam objavila neke svoje snimke, Ily me htio uključiti u ovaj zanimljivi projekt, te me pozvao da se snimim i budem dio cijele priče.  
 
Jako sam počašćena, samim time što sam u toliko velikoj grupi iznimnih pjevača iz cijelog svijeta, i što sam baš ja predstavnica naše zemlje, a mogu reći i ovog dijela Europe. Ima nas svega par iz ovog dijela Europe, uključujući kolege pjevače iz Srbije i Slovenije – kazuje nam Nela.
Za vrijeme korona-krize krenula je pjesma s balkona u Italiji. Potom se spontano nastavilo diljem svijeta virtualno kroz video brojeve, a posebno su dojmljivi bili upravo oni u kojima je bilo više glazbenika. Nije ni Zadar bio iznimka.
Pjevanje s balkona u Italiji me jako dirnulo, i mislim da nitko nije ostao ravnodusan na te snimke.  Ja sam snimila jedan video, u suradnju s mojim dugogodišnjim prijateljem i kolegom, Tomislavom Koštom, no u nedostatku vremena smo ostali na tom jednom videu, sto ne znači da nećemo napraviti još, nevezano za koronu. Koliko god to smiješno zvučalo, ja u koroni nisam imala puno vremena. Naime, u siječnju sam postala majka i time sam se ostvarila u najbitnijoj i najvećoj ulozi u svom “životopisu”. Vječni sam optimist, i to me drži nasmijanom, kakvom me mnogi opisuju. Život nas često išamara i nije ništa jednostavno. Osobito nije jednostavno donijeti dijete na svijet. No, kad svoje dijete uzmete u naručje, zaboravite apsolutne sve muke i boli. Ja sam svom sinu pjevala dok je bio u trbuhu, a i sad mu svakodnevno pjevam. Smirujem i uveseljavam njega, ali i sebe. Uvijek znam reći da glazba nije samo dio mene. Glazba sam ja. I to ću uvijek misliti i osjećati – priča zadarska sopranistica. 
Pjesma “Come to me” govori o nadi u bolje sutra, te o ljudskoj snazi koja je najjača u nedaći. Nela Šarić je dio ansambla Sonos, glasovi nade i pjeva sopransku dionicu. A kako sve zvuči, najbolje je da pogledate u videospotu i poslušate u miru.
Jurica Gašpar