PREMINUO VICEADMIRAL DAVORIN KAJIĆ Ostavio neizbrisiv trag u HRM-u i hrvatskom pomorstvu

Foto: Prva umjetnička gimnazija

SPLIT –“U dubokoj boli javljamo svim prijateljima škole da je naš prvi Predsjednik školskog odbora viceadmiral Davorin Kajić” – izvijestila je danas Privatna umjetnička gimnazija.

Davorin Kajić rođen je 13. kolovoza 1937. u Hrvatskoj Kostajnici. Pomorski tehnikum u Kotoru upisao je u rujnu 1950. Nakon prve godine učenici su obavljali stručnu praksu, kao naučnici palube, na trgovačkim brodovima, pa je i on sa 13 godina krenuo i na prekooceanska putovanja.

Maturirao je na bakarskoj Nautici 1955. godine, a u Bakru je upoznao i zavolio buduću suprugu Rasimu Kajić. Kao mladi časnik sudjelovao je na putovanjima školskog broda „Galeb“, a bio je i pomoćnik zapovjednika torpednog čamca TČ-201 u Šibeniku.

U rujnu 1960. promaknut je u čin poručnika korvete i odobren mu je upis na studij brodogradnje na Strojarsko-brodograđevnom fakultetu u Zagrebu. Davorin i Rasima Kajić vjenčali su se 1961. godine a ubrzo im se rodila i kćer Sanja, te 1970. i sin Davor.

Foto: Prva umjetnička gimnazija

Po završetku studija u lipnju 1966. Davorin je počeo raditi u Brodarskom institutu u Zagrebu u Odjelu za razvoj i projektiranje podmornica. Brodarski institut je od svog osnutka 1948. bio specijaliziran za hidrodinamička ispitivanja brodova, a vremenom se razvio u istraživačku i tehnološku organizaciju za projektiranje i gradnju najsloženijih nadvodnih i podvodnih ratnih i civilnih plovila.

Davorin Kajić radio je u Brodarskom institutu 25 godina, sudjelovao je u gradnji i prototipnim ispitivanjima podmornica tipa „Heroj” i „Sava”; ostvario vlastite projekte: diverzantsku ronilicu R-2, diverzantsku podmornicu „Una”, protuminsku ronilicu POVIUM, i dr.

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje predavao je Osnivanje podmornica i sudjelovao na više međunarodnih konferencija i izložbi. Brodarski institut i JNA napustio je na vlastiti zahtjev 1991.

Kao savjetnik u Ministarstvu pomorstva sudjelovao je u predaji Instituta Republici Hrvatskoj i njegovoj preobrazbi za potrebe Domovinskog rata.

Po napuštanju vojne službe Davorin se zapošljava kao savjetnik u Ministarstvu pomorstva u listopadu 1991. i ubrzo bude promoviran u pomoćnika ministra za brodogradnju. Uključuje se u rad na rješavanju problema brodogradnje, pokreće aktivnosti osnivanja Obalne straže i dr.

Foto: Prva umjetnička gimnazija

U svibnju 1993. predsjednik dr.sc. Franjo Tuđman dodijelio mu je čin kontraadmirala i uputio u Split na dužnost pomoćnika zapovjednika HRM admirala Svete Letice.

Davorin Kajić radio je u Zapovjedništvu HRM na poslovima kadrovskog i tehničkog jačanja mornarice, na sigurnosnim i političkim pitanjima. Obilazio je odrede mornaričkog pješaštva na dalmatinskim bojišnicama i sudjelovao na sastancima kod predsjednika Tuđmana i u Ministarstvu obrane.

Za svoj rad, na Dan državnosti 1995., promaknut je u čin viceadmirala. Admiral Davorin Kajić u mirovini je od 2002. godine

Te, 2002. godine postao je prvi Predsjednik školskog odbora Privatne umjetničke gimnazije koju je osnovala dr.sc. Rasima Kajić. U sljedećih 18 godina admiral Kajić bio je neprocjenjiv oslonac u organizaciji rada škole, te njenom razvoju i dugogodišnjem uspješnom odgoju brojnih generacija.

Foto: Prva umjetnička gimnazija

U Ministarstvu obrane  održana je komemoracija viceadmiralu Davorinu Kajiću. Posljednji pozdrav Davorinu Kajiću uputio je i admiral Robert Hranj koji je tom prigodom istaknuo kako je viceadmiral bio vrhunski profesionalac.

– Admiral Kajić bio je čovjek koji je posjedovao ogromno iskustvo i znanja koja su baš u to doba bila tako potrebna mladoj hrvatskoj državi i Hrvatskoj ratnoj mornarici. On je sva svoja znanja i iskustva stavio na raspolaganje Hrvatskoj, Hrvatskoj vojsci i mornarici – kazao je Hranj.

D.G.