Aquarium Pula povodom Svjetskog dana morskih kornjača vraća oporavljenu želvu Marvina u more

PULA – Povodom obilježavanja Svjetskog dana morskih kornjača Aquarium Pula za 16. lipnja 2020. s početkom u 10 sati najavljuje promociju brošure „Spasi. Oporavi. Oslobodi“, sufinancirane sredstvima Grada Pule – Pola, kao i tradicionalnom vraćanju oporavljene glavate želve Marvina u more. 

Programu će prisustvovati i predstavnici NP Brijuni koji će preuzeti Opata, glavatu želvu koja nastavlja svoju rehabilitaciju u velikom bazenu na otvorenom u sklopu Safari parka. U Centru ostaje još glavata želva Free Wings, koja će biti preseljena u jedan od najvećih bazena u akvariju gdje će se susresti s ostalim morskim organizmima te će mu biti ponuđena prirodna hrana. 

Brošura „Spasi. Oporavi. Oslobodi“ opisuje biologiju glavatih želvi, rad i dostignuća Centra za oporavak morskih kornjača te način postupanja u slučaju pronalaska ozlijeđenih jedinki. Određen broj primjeraka brošure bit će podijeljen posjetiteljima. 

Marvin je glavata želva pronađena uz zapadnu obalu rta Kamenjak, Premantura, 10. studenog 2019. Marvin je zaprimljen s ozljedom desnog predjela vrata i ramena te posjekotinom dijagonalno iza prednje lijeve peraje. Izgled ozljeda navodi da se upleo u mrežu stajaćicu te ju otrgnuo kako bi se oslobodio. Tijekom oporavka ranu je trebalo svakodnevno čistiti i dezinficirati, a potom ju namazati mednim oblogom koji se koristi kao prirodni antibiotik za brže zacjeljivanje rana. Nekoliko tjedana nakon, uz propisane terapije od strane veterinara, Marvin se počeo samostalno hraniti. Pri dolasku u Centar izmjerena mu je težina od 3,97 kg i duljina oklopa od 32,2 cm po kojoj se procjenjuje njegova starost na oko 4 do 5 godina. Danas Marvin teži 6,2 kg, a duljina oklopa mu je 36,4 cm te su ozljede u potpunosti zacijeljene. 

Opat je glavata želva koja je u Centar stigla 5. ožujka 2020. godine. Pronađen je u blizini Dugog otoka u mreži plivarici. Dopremljen je u Zadarsku veterinarsku ambulantu gdje je uz rendgensku snimku potvrđeno prisustvo udice u jednjaku. Uz suradnju s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu, Opat je podvrgnut kirurškom zahvatu gdje mu je odstranjena udica dužine 3 cm. Nakon operacije i propisane terapije, dopremljen je u Centar gdje je svakodnevno primao antibiotike, vitamine i infuziju. U svibnju su Opatu skinuti šavovi i rana je u potpunosti zacijelila. Kako bi se bolje pripremio na povratak u prirodu, Opat će tijekom ljeta boraviti u bazenu Nacionalnog parka Brijuni. Pri dolasku u Centar, Opat je težio 15 kg, duljina oklopa mu je 50,8 cm, a procijenjena mu je starost oko 5-7 godina. Tijekom boravka u Centru, Opatova je težina narasla na 17,2 kg. 

Free wings 

Free wings je mlada glavata želva nađena 20. prosinca 2019. u Marini Veruda. Kornjača je plutala u moru zapetljana u otpad omotan oko desne, stražnje peraje. Peraje je djelomično amputirana, ali se rana vrlo brzo zacijelila bez potrebe kirurškog zahvata. Free wings je pri dolasku težio 2,4 kg, a procijenjena mu je starost od 2-3 godine. Danas je njegova težina 3 kg, a duljina oklopa 28,5 cm. Kako bi se bolje pripremio za život u mora bez peraje, Free wings će biti preseljen u veliki bazen Aquariuma Pula kako bi uvježbao pravilnu plovnost i kretanje. 

Sustav za dojavu 

Za praćenje stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike vodi Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluju ovlaštene veterinarske ambulante duž obale, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut i Aquarium Pula. Broj na koji se može prijaviti pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače je 112 tj. jedinstveni broj za hitne slučajeve.

D.G.