BOGATI TURISTI Za 14 tisuća kuna kreću u obilazak lokacija serije “Igra prijestolja”

Photo: Daniel Pavlinović

Više od 30.000 ljudi prijavilo se prošle godine na nagradnu igru Cruise Croatia u kojoj je nagrada bila luksuzno tematsko krstarenje “Igra prijestolja” na relaciji Split – Dubrovnik. Da nije bilo koronavirusa, prvi bi brod isplovio baš ovih dana, no od plana nisu odustali pa će prvi, a vjerojatno i jedini luksuzni kruzer, putovima GOT-a krenuti sredinom kolovoza, piše Jutarnji List.

– Prošle je godine završila posljednja sezona te planetarno popularne serije pa nam se činilo da je to idealna prilika da lansiramo ovo krstarenje na jednom od naših manjih brodova. Napravili smo nagradnu igru koja je dobila puno pozornosti svjetskih medija. Uspjeli smo napuniti četiri broda – kaže Graham Carter, direktor tvrtke Cruise Croatia, dodajući da brod koji vozi ove ture ima kapacitet od 38 ljudi, a cijene luksuznog krstarenja kreću se od oko 1800 eura po osobi, ovisno o kabini broda koju odaberete. Koronavirus ipak je poremetio planove agenciji, zbog čega su dio tura prebacili za iduću godinu.

Sedmodnevno putovanje počinje u Splitu, u kojem nakon ukrcavanja na brod slijedi obilazak već spomenute Dioklecijanove palače. Prvi dan u programu su i Klis i Žrnovica pa povratak na brod i druženje s ostalim fanovima “Game of Thrones”. Sljedeći dan obilazi se Šibenik, a treći dan Vis.

U ponudi Cruise Croatia ističu da je ovaj otok poseban i po tome što se na njemu snimao film “Mama Mia 2”. Zatim se ide na Hvar, Korčulu, Mljet pa u Slano. Trsteno Arboretrum obilazi se kao kulisa “palace gardena” u Kings Landingu, a kao kruna putovanja i konačni cilj ide se u Dubrovnik, u “Igri prijestolja” prikazanom kao Kings Landing. Posjetitelje tamo čeka detaljna tura i prigodni GOT party.

– Imamo prilično velik marketinški i prodajni tim koji iznimno dobro poznaje Hrvatsku, a velik dio našeg osoblja također je iz Hrvatske. Njihovo nam je znanje pomoglo da identificiramo lokacije na kojima je snimana serija. Nije bilo teško prepoznati lokacije u Splitu i Dubrovniku, kao što su Bokar, Lovrjenac i podzemni podrumi Dioklecijanove palače. No uspjeli smo pronaći i neke zasad manje komercijalne lokacije, poput arboretruma Trsteno, Klisa i Žrnovnice – kaže Carter.

Ovo krstarenje odvija se na brodu MS Adriatic Sun Ship, dugom nešto manje od 50 metara sa 19 kabina za goste. Činjenica da je riječ o boutique krstarenju s malim brojem gostiju ide u prilog toj agenciji kad je riječ o trenutačno aktualnoj situaciji s koronavirusom. Ističu da je osoblje cijelo ljeto na brodu, a da su otoci koji se posjećuju mahom prošli koronakrizu bez ijednog slučaja zaražene osobe.

Za dodatnu sigurnost, na brodu će se svakih pola sata do sat dezinficirati zajednički prostori, gostima će se mjeriti temperatura, a u posadi će biti i medicinskog osoblja.

Najpopularnije vrijeme za krstarenje na malim brodovima u Hrvatskoj su lipanj, rani srpanj i rujan. Tijekom tih mjeseci obično idu regularne ture na relaciji Split – Dubrovnik. Nešto manje su popularni svibanj, kolovoz i listopad, zbog čega upravo u tim mjesecima u pogon stavljamo specijalizirana krstarenja, na koja klijenti dolaze jer je riječ o posebnom iskustvu. Mislim da ne bismo smjeli podcijeniti koliko GOT podigao ugled Hrvatske, posebno Dubrovnika, i to u cijelome svijetu – zaključuje Carter.

I.B.