Jadrolinija: “Asfalt može s putnicima, jer uvjeti nisu ‘tvrdo’ definirani” – Lučka uprava ih demantira!

Foto: Čitatelj

Nakon što je Splićaćnin prijavio trajekt Jadrolinije “Petar Hektorović” zbog prevoženja opasnog tereta zajedno s putnicima na redovnoj liniji od Splita prema Visu, upitali smo i državnog brodara da se očituje na optužbe, kao i fotografije koje smo objavili u jučerašnjem tekstu.

Odgovor Jadrolinije prenosimo u cijelosti:

“Jadrolinija u pružanju svojih usluga putnicima uvijek vodi računa o primjeni najviših standarda posebno kada je u pitanju sigurnost što podrazumijeva primjenu najviših nacionalnih te europskih propisa i standarda. Kada se govori o prijevozu opasnih tvari oni se uglavnom prevoze u izvanrednim putovanjima, a samo onečišćujuće tvari koje nisu opasne za brod, ljude na brodu ili okoliš u manjim se količinama mogu prevesti zajedno s putnicima.

Kako uvjeti i način prijevoza i samog odobrenja prijevoza nisu «tvrdo» definirani, asfalt kao teret propisno ukrcan u kamionu sa zategnutom ceradom prolazi kao onečišćujući teret,  te je isti moguće prevesti u redovnoj liniji.

S obzirom da se radi o brodu s tzv. “zatvorenom garažom”, iako je ventilacija teretnog prostora bila uključena, nije se ničim moglo spriječiti da se dio “neugodnih mirisa bitumena” proširi na ostale dijelove broda, pa tako ovom prilikom na prostor namijenjen putnicima.

Iznimno nam je žao što su putnici na prilično dugoj plovidbi za otok Vis  bili izloženi takvom mirisu. Upravo s ciljem da se svaki putnik na brodu Jadrolinije osjeća ugodno, a da njegova sigurnost bude neupitna u svakom pogledu, poduzeti će se adekvatne korektivne mjere i usklađivanje primjene određenih propisa s posebnim osvrtom na terete koji spadaju u onečišćujuće i opasne terete za koje nema jasno definiranih postupaka ukrcaja i prijevoza.

Jadrolinija je u novonastalim okolnostima epidemije koronavirusa više puta potvrdila brigu za otočane, počevši od kontinuiranog održavanja linija sa svim otocima pa do zadržavanja vansezonskih cijena karata. Također, razvoj otoka te poboljšanje kvalitete života na otocima misija je Jadrolinije koja predstavlja liniju života za naše otoke”, odgovaraju nam iz Jadrolinije.

Lučka uprava Split: “Asfalt se ne može prevoziti redovnom trajektnom linijom s putnicima!”

Za razliku od Jadrolinije, koja ne poznaje “tvrdo” definirana pravila, čini se da ih je od nekud iskopala upravo Lučka uprava Split.

U posjedu smo dokumenta upućenog Jadroliniji upravo o ovom slučaju, kojeg također prenosimo u cijelosti:

“Pravilnik o rukovanju opasnim teretima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanja i iskrcavanja opasnih tvari, rasutog i ostalih tereta u lukama, te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama u članku 14. klasa 9 – Ostale tvari, tj. tvari za koje je znanstveno ispitivanje pokazalo da se na temelju određenih svojstava tvari ne mogu svrstati u klase od 1. do 8. ovog članka, klasificira asfalt kao opasan teret, nadalje članak 146. istog pravilnika kaže kako se opasne tvari smiju prevoziti brodom samo uz Svjedodžbu o sposobnosti broda za prijevoz tih tvari, izdanu od Priznate organizacije ili od ovlaštenog tijela državne zastave broda za brodove pod stranom zastavom, odnosno posjedovanje odgovarajuće potvrde o udovoljavanju odredbama IMDG kodeksa za prijevoz tih tvari.

Samim time, asfalt se ne može prevoziti redovnom trajektnom linijom zajedno s putnicima, već s van linijskim brodovima specijaliziranim za prijevoz opasnog tereta. Potrebno je ishodovati odobrenje Lučke uprave Split koje vrijedi uz suglasnost Lučke kapetanije Split, te napraviti najavu kroz Cimis, gdje moramo potpisati i ovjeriti Deklaraciju o opasnim ili onečišćujućim tvarima”, stoji u detaljnom  i službeno ovjerenom odgovoru upućenom Jadroliniji, od strane Lučke uprave Split.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Splićanin prijavio trajekt Jadrolinije zbog prevoženja opasnog tereta zajedno s putnicima