Lučka kapetanija u Pagu nema stalnog radnika od veljače – Tko je kriv?

Foto: MPPI

PAG – Od veljače ove godine u Ispostavi Lučke kapetanije u Pagu nema stalnog radnika. Jednom tjedno iz Zadra dolazi radnica koja obavi najnužnije poslove. Međutim, to je već sada nedovoljno, a na ljeto sve će biti još i gore. U Pag će stići mnogi Pažani koji žive u drugim gradovima u Hrvatskoj, doći i nešto turista, a mnogi od njih trebat će usluge Lučke kapetanije. Hoće li zbog svake sitnice morati putovati u Zadar? Ako se ne zaposli radnik ili radnica, morat će jer neće imati izbora. U Pagu je jednodušan stav kako je to neprihvatljivo. No, tko je kriv što ni nakon četiri mjeseca nije raspisan natječaj za novog radnika ili radnicu Ispostave Lučke kapetanije u Pagu?

Za to nije nadležan Grad Pag. Mnogi prstom upiru u Lučku kapetaniju u Zadru. Međutim, krivnja nije ni na Lučkoj kapetaniji. Naime, za raspisivanje natječaja nadležno je isključivo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kojem je na čelu ministar Oleg Butković. Već i ta činjenica je sama po sebi zanimljiva, posebice jer se stalno govori o decentralizaciji, a ispod žita se provodi sve veća centralizacija.

S razlogom se može postaviti pitanje kako netko, u uredu ministarstva, može uopće znati nešto o problemima u Pagu, bolje od Lučke kapetanije Zadar ili Ispostave u Pagu? No, to je neka druga priča. Radio Pag je kontaktirao Lučku kapetaniju Zadar, a tamo im je rečeno kako oni ne smiju davati izjave bez suglasnosti Ministarstva te su novinare uputili na glasnogovornicu ministarstva Ivanu Škarić. Nazivanje glasnogovornice Škarić se pokazalo kao Sizifov posao. Niti na jedan poziv se nije javila.

Više sreće je bilo u Upravi za sigurnost plovidbe, odnosno u uredu kapetana Siniše Orlića, pomoćnika ministra. Tamo se barem javila tajnica Zvjezdana Burić, koja je zamolila da se pitanje e-mailom dostavi glasnogovornici Škarić. A pitanje je bilo: “hoće li, i ako hoće, kada će Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture raspisati natječaj za zapošljavanje radnika u Ispostavi Lučke kapetanije u Pagu?”

No, odgovora nema. Možda je ekipa iz ministarstva zauzeta predizbornom kampanjom, možda je ovo ili ono… U svakom slučaju, odgovora nema. I tko će onda biti kriv za probleme koji će uskoro nastati u Ispostavi Lučke kapetanije u Pagu? Zašto Ministarstvo ignorira jasno postavljeno pitanje? Možda se nekome u Zagrebu, dok ispija kavicu u uredu ministarstva, problem Ispostave Lučke kapetanije u Pagu čini beznačajnim, ali za Pažane to je velik i ozbiljan problem. I traži se hitno rješenje, napominju kolege s Radio Paga.

D.G.