6 min. čitanja

DRUGA STRANA MEDALJE “Ukinuli su nam koncesiju na sidrište, zbog konkurenta bliskog Plenkoviću i Kuščeviću!”

DRUGA STRANA MEDALJE “Ukinuli su nam koncesiju na sidrište, zbog konkurenta bliskog Plenkoviću i Kuščeviću!”
Foto: DNŽ / Facebook / Screenshot

Nakon što smo objavili članak o uklanjanju nezakonito postavljenih plutača i sidrenih uređaja na predjelu uvale Borče-Milna na otoku Hvaru, po nalogu Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, u suradnji s Lučkom kapetanijom, javila nam se vlasnica ukinute koncesije Luči Tudor. Ona iznosi i svoju verziju događaja, u kojoj sumnja u podmetanje konkurencije. Vlasnik susjednog restorana je, kaže, blizak samom vrhu HDZ-a i također želi doći do sidrišta, dok Tudor nije članica te stranke i tvrdi da samo želi legalno raditi.

“Znakovito je kako je u listopadu 2018. godine održana sjednica Vlade RH u Hvaru, te postoje fotografije mog konkurenta u društvu premijera Andreja Plenkovića i ostalih članova HDZ-a, a tih dana je u Hvaru bio i bivši ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, znamo zbog čega smijenjenog. Nedugo zatim sam dobila nalog da očistim podmorje od sidrenih naprava, što smo i učinili, a to je sve zapisnikom evidentirao pismeno i slikovno kapetan Lučke kapetanije Split i Hvar”, piše Luči Tudor čije pismo prenosimo u cijelosti.

“Iako u članku nisu navedeni podaci o kome se radi, kao vlasnica legalno dobivene, pa ukinute koncesije za korištenje uvale Borče, osjećam potrebu objasniti i svoju stranu priče.

Obraćam vam se sa željom da objavite činjenično stanje, jer uistinu nismo „uzurpatori“, kako navodite u tekstu, već za više od 300.000,00 kn oštećena stranka.

Naime, od 2011. godine započinje moja kalvarija sa Županijom Splitsko-dalmatinskom i konkurentom koji nije prezao za svim mogućim zakulisnim i neprofesionalnim načinima da me se diskreditira.

Dugogodišnji sam ugostitelj, radim 38 godina i svake godine sezonski zapošljavam i do 20 radnika. 2011. godine je moj sin pokrenuo restoran izdvojeni objekt u Milni, Hvar.

Radeći kao voditelj objekta, upoznavao je sve više klijenata i u razgovorima sa skiperima koji su sve češće dolazili kod njega, shvatio je kako im je nasušno potrebna pomoć oko sigurnog sidrenja u uvalama otoka Hvara, radi deficita istih na Otoku. Sa željom da im pomogne, postavio je nekoliko sidrenih naprava, koje su uistinu (kasnije smo to shvatili) bile nelegalne. Tada ga konkurencija prijavljuje za nelegalno postavljanje, a u isto vrijeme nelegalne sidrene naprave postavljaju i oni. Tada Kapetanija diže samo naše sidrene naprave.

Iste godine, u kolovozu, kao vlasnica U.O. podnosim zahtjev za Koncesiju i na teren izlazi službenik Iz Obala d.o.o.Split kako bi napravio batimetriju i ostalo potrebno za realizaciju Zahtjeva koji podnosim Službi za lokacijsku dozvolu u Hvaru. Tamo nailazim na šutnju administracije u trajanju od duge dvije godina. Oglušili su se na sve moje usmene i pismene upite o obradi Zahtjeva.

Nedugo zatim, kontaktirala sam nadređene službe Gradu Hvaru u Zagrebu, te su pokrenuli postupak radi šutnje administracije, a određeni hvarski službenici su bili i kažnjeni. Tada Upravni odjel za prostorno planiranje Splitsko-dalmatinske županije izdaje lokacijsku dozvolu, čiji je sastavni dio i idejni projekt br. TD 632/11 08/2011.) koji smo izradili, te raspisuje Natječaj za dodjelu koncesije za privezište. Kako sam tada jedina bila zainteresirana za legalno rješenje situacije u Uvali, Županija me ovlašćuje kao investitora za koncesijsko odobrenje. U međuvremenu je Kapetanija Split označila uvalu Borče kao sidrište u pomorskim publikacijama.

Lokacijska dozvola je bila uvjet za izradu idejnog projekta sidrišta u sigurnoj luci uvale Borče. Kako su me ovlastili kao investitora, cijeli projekt, studiju utjecaja na okoliš, izvedbeni elaborat i pripremne radove sami smo financirali (o cijenama neću niti govoriti).

Dok smo se mi mučili s hrvatskom administracijom i potrošili ogromne iznose za dobivanje dozvole, isti onaj nelojalan konkurent s početka priče, rovario je bez legalno potrošene kune, a sve kako bi diskreditirao naš projekt. Istovremeno, koristio je nelegalno postavljene sidrišne naprave u susjednoj uvali Malo Borče i ispred svog restorana u Milni, te je od svih njegovih nelegalno postavljenih naprava uklonjena samo jedna za cijelo to vrijeme.

Iskreno, cijeli proces je toliko kompliciran, da bih mogla pisati u nedogled.

Projekt je iznenada stopiran i uložena je žalba od strane konkurenta na odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru. U njihovoj žalbi je stajalo kako „ponuda U.O. ne sadrži idejni projekt zahvata u prostoru od ovlaštenog projektanta, a što je kao obavezni sadržaj ponude propisano… te da je predmetna ponuda nevaljana, odnosno da je Odluka o dodjeli koncesije nezakonita, te predlaže da drugostupanjsko tijelo istu poništi“.

No, Ministarsvo mora, prometa i infrastrukture odbija žalbu koju smatra neutemeljenom i potvrđuje Odluku Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje (postavljanja) i gospodarskog korištenja luke posebne namjene sidrišta na dijelu K.O. Hvar, predio uvala Borče – Milna (klasa 021-04/17-02/23, Ur. Broj: 2181/1-01-17-1 od 17. veljače 2017. god.).

Iako su zaprimljene dvije ponude, za drugu ponudu (moga konkurenta) u obrazloženju stoji da je nepotpuna i nevaljana, jer „u ponudi nisu priloženi svi traženi dokumenti, kao i da ponuda nije uvezana u neraskidivu cjelinu, te jasno označena rednim brojevima, niti je zapečaćena stavljanjem naljepnice na mjesto vezivanja jamstvenika, te nije utisnut pečat ponuditelja…“

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157026680481087&set=p.10157026680481087&type=3&av=712859502231074&eav=AfauskjFFZc3k7mWBbPU8y77NnBiKo9N0GQjv_lK1WYPXpbRyR6PIObxzG-v1kRa7HA&theater

U istom rješenju je moja ponuda označena kao „potpuna i valjana, odnosno da ispunjava sve propisane uvjete“ te je predložilo da se predmetna koncesija dodijeli mom Obrtu.

Foto: Screenshot / Facebook komentari / Morski HR

Kada je rješenje postalo pravomoćno i kada su plaćena sva davanja za projekt, u veljači 2018. godine dobila sam Rješenje o dodjeljivanju koncesije, te sam za tu godinu uplatila oko 100.000,00 kn za korištenje koncesije. Nakon uplate svih troškova i davanja, te investiranja u infrastrukturu za sidrište po idejnom projektu (ponovno neću ulaziti u to koliko sve to košta) u rujnu iste godine dobivam Rješenje da Županija odustaje od koncesije, te da sidrište moramo očistiti od sidrišnih naprava.

Moram navesti kako zbog tog rješenja, a povezano s tim i neobjašnjivom količinom žalbi i slanja inspekcija, koncesiju nismo mogli konzumirati, iako je plaćena za cijelu 2018. godinu.

Kada je Upravni sud donio rješenje o ukidanje koncesije, u Županiji mi je rečeno da će raspisati novi natječaj, te da se na to rješenje ne trebam žaliti. No, do toga nije došlo do današnjeg dana.

Znakovito je kako je u listopadu 2018. godine održana Sjednica Vlade RH u Hvaru, te postoje fotografije mog konkurenta u društvu premijera Andreja Plenkovića i ostalih članova HDZ-a, a tih dana je u Hvaru bio i bivši ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, znamo zbog čega smijenjenog…

Nedugo zatim sam dobila nalog da očistim podmorje od sidrenih naprava, što smo i učinili, a to je sve zapisnikom evidentirao pismeno i slikovno kapetan Lučke kapetanije Split i Hvar. Poslije toga dobivam obavijest od Banke da se s mog računa naplaćuje 3.500,00 kn kao ovrha po bianco zadužnici od 500.000,00 kn na ime troškova za sidrište, ali se ne navodi koji su to troškovi.

Na ovo rješenje sam se žalila Sudu drugog stupnja, za koji je nadležan Sud u Bjelovaru. Isto je doneseno u moju korist, ali novac za sve plaćeno, pa ni po ovom rješenju nije vraćen.

S obzirom da smo legalisti i nemamo iza sebe nikakvo politično uporište, oslanjamo se na pravedno tržišno natjecanje sa svim sredstvima pravne države. Želimo legalno dobiti dozvole i plaćati državi za ono što bismo legalno koristili. To nam je onemogućeno političkim zakulisnim igrama.

Za sve gore navedeno postoji opsežna dokumentacija, a u tijeku su i sudski procesi, te je vidljivo kako ni u kojem slučaju mi nismo željeli koristiti uvalu besplatno, što dokazuju i uplate na dobivenu koncesiju, ali i svi troškovi proizašli u procesu traženja legalne dozvole.

Svi dokumenti dostupni su vam na uvid, te se slobodno javite”, stoji u pismu kojeg potpisuje Luči Tudor.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BORBA S UZURPATORIMA Uklonjene nezakonito postavljene plutače i sidreni uređaji u uvali Borče-Milna
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.