PLAN UPRAVLJANJA MORSKIM OKOLIŠEM: “Svojevrsna Biblija ponašanja na pomorskom dobru”

SPLIT – Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ) zajedno s kolegama u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, inzistira na donošenju Zakona o inspekciji na pomorskom dobru kako bi se izbjeglo preklapanje nadležnosti raznih službi u upravljanju i sprječavanju devastacija pomorskoga dobra i sve inspekcijske ovlasti prenijele na Županiju koja je u tom smislu puno operativnija, mobilnija i brže rješava slučajeve devastacija te kažnjavanja njihovih počinitelja.

Najavio je to pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja uoči radionice organizirane s ciljem izrade Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem SDŽ, važnog strateškog dokumenta koji će postaviti strateške smjernice za idućih 50 ili 100 godina, posebice u svjetlu klimatskih promjena i njihove prilagodbe na području SDŽ. Naime, tim povodom u Splitu je danas organizirana prva od tri radionice za predstavnike otočkih jedinica lokalne samouprave (15.6.), potom za predstavnike kopnenih lokalnih zajednica koje imaju doticaj s morem i obalom (17.6.) i za predstavnike zainteresirane stručne javnosti (23.6.).

Igor Jakšić

– Osim što je Plan važan i bit će važan našoj djeci i unucima, on predstavlja i financijsku perspektivu nakon njegova donošenja. Naime, Europska unija će u idućoj financijskoj perspektivi do 70 posto sredstava izdvajati za klimatske promjene i prilagodbu klimatskim promjenama. Ovo je prvi strateški dokument kojeg moramo izraditi na razini županije i implementirati ga kroz naše prostorno-planske dokumente kako bi sutra imali spremne projekte na području naše županije za izgradnju riva i prilagodbu tim klimatskim promjenama – istaknuo je Čogelja i dodao kako je , što se tiče devastacije pomorskog dobra na području Vruje, Splitsko-dalmatinska županija napravila sve što je mogla unutar svojih okvira već će učiniti sve da se sva rješenja koja postoje na navedenom području provedu i da se koncesija koja je oduzeta na Županijskoj skupštini, napokon riješi na drugom stupnju u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi pripremili preuzimanje posjeda.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ocijenio je početak izrade Plana velikim iskorakom ne samo pomorskim dobrom, nego i obalnim pojasom na području Splitsko-dalmatinske županije.

– U upravljanju pomorskim dobrom napravili smo veliki iskorak, ali je potreban jedan sveobuhvatan plan kojim bi definirali da se ne može i ne smije devastirati ono što su naše prirodne ljepote, što ja zovem najljepšim dijelom ove zemaljske kugle. Plan će biti kako ekološki, tako će urediti i odnose u turizmu, ribarstvu i svemu onome što je potrebno za funkcioniranje uređenog područja onako kako to predviđa struka. Ne očekujem da ćemo plan završiti u ovom mandatu, ali očekujem da će on, kada bude verificiran, biti ogledni primjer ne samo u Hrvatskoj, nego i Mediteranu, svojevrsna Biblija ponašanja na pomorskom dobru Splitsko-dalmatinske županije – zaključio je Boban.

Foto: Igor Jakšić

Ognjen Škunca, voditelj projekta, odnosno tima izrađivača Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem SDŽ pojasnio je kako Plan ne uključuje samo pomorsko dobro, već čitav obalni pojas uvažavajući pritisak klimatskih promjena na naš okoliš kao prekrasan resurs gdje se, u turističkom smislu, lako “sklizne” uz monosektorski razvoj.

– To se odnosi na današnji turizam kao jedinu djelatnost, što nije dobro, a osim toga i tu smo došli do granice gdje turizam više ne treba rasti, već ga treba razvijati u kvaliteti. Plan će riješiti taj i mnoge druge segmente u smislu horizontalnog i vertikalnog povezivanja i povećanja upravljanja obalnim pojasom – poručio je Škunca.

D.G.