Šibenski liječnik je uspio, nakon 5 mjeseci jedrenja preko Atlantika, vraća se u svoj grad

Foto: Osobni album

ŠIBENIK – Nakon više od 5 mjeseci od kad se otisnuo na pučinu, šibenski liječnik Dražen Grgić, vratio se kući. Imao je misiju sam prejedriti Atlantik i stići iz Šibenika do Brazila, točnije do otočja Fernando de Noronha, a sve za humanitarne svrhe i pomoć SOS Dječjem selu Hrvatska. Konačno možemo potvrditi i da je uspio u svom naumu!

– Pozdrav čitateljima Morskog HR. Nakon točno 20 dana neprekidne plovidbe od Ponta Delgade na Azorskom otoku Sao Miguel, Sveti Mihovil iz Šibenika nadomak je svom cilju u Šibeniku gdje se očekuje dolazak oko 15 sati na mulo Krke. Ovaj zadnji dio gotovo je proletio, svakim danom se vidjelo napredovanje a bilo je dana i s 160Nm – priča nam dr. Dražen Grgić upravu u trenutku dok plovi u pravcu Žirja s pogledom prema svojim Kornatima.

Foto: Osobni album

– Za proći Mediteran od Gibraltara do Šibenika ovaj put je trebalo samo 12 dana. Vjetar i vrijeme su poslužili samo tako, do sinoć kada me pošteno istriskala tramontana negdje ispod Sveca i Jabuke. Mimo prognoze koja je davala sasvim drugu sliku, dočekalo me preko 25 čv na udare i više s oštrim valovima, a tukla se visoka orca, tek pred jutro se stišalo na kalma bonacu k’o ulje, a iza mene u kulfu je još lampalo prema Italiji – pojašnjava iskustvo posljednje, one najslađe etape.

– Tako nakon više od 12.000 Nm Sveti Mihovil se vraća u svoj Grad Šibenik s porukom “čuvajmo naše more”, mi smo ti koji žive s njim i mi se trebamo brinuti o njemu da ga zaštitimo i očuvamo za buduće generacije. A to su i djeca iz SOS Dječjeg sela Hrvatska gdje Vas pozivam da svojim pozivom na humanitarni telefon 060 9055 ili slanjem poruke sadržaja 10 na 705103 donirate za njih koji novčić koji će njima puno značiti. Vidimo se za par sati u Šibeniku, Čisto more Čisto srce za SOS Dječje selo Hrvatska – poručuje dr. Grgić kojem iskreno želimo dobrodošlicu kući!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ: