VRBOSKA “Mala Venecija” s ove strane Jadrana u kojoj mir traži i proslavljena maratonka

Foto: TZ Jelsa

VRBOSKA – Bajkovito mjesto na otoku Hvaru poznatije pod nazivom “mala Venecija“ pravi je dragulj Dalmacije. Prelijepa Vrboska odiše autohtonim šarmom kojem rijetko tko može odoljeti. Kamene kuće, poetske kale i romantični mostići spajaju dvije strane obale dugačke rive te plijene pažnju svih avanturista i zaljubljenika u našu obalu. Vrboska je oduvijek bila vezana za more kao što je vezana i naša “morska sirena“, poznata maratonka Dina Levačić. 

Ova iznimno hrabra avanturistica, a prije svega vrsna plivačica je ujedno i prva Hrvatica koja je preplivala La Manche. Kroti Dina svjetska mora ali kad joj zafali malo mira i odmora voli doći do Vrboske i opustiti se u miru i tišini kojeg tu ima u izobilju. Sidro spusti u prekrasnoj vili Triptih. Očaravajuća vila udaljena je svega nekoliko ležernih koraka od mora a pogled na luku i bijela jedra oduzima dah. 

Foto: TZ Jelsa

Osim prekrasnom modrinom Vrboska je bogata kulturnom baštinom među kojom se najviše ističe arhitektonski raritet, renesansna Crkva – tvrđava Sv. Marije od Milosrđa koju krase tri zvona i starinska ura. Dina je imala priliku “naštimati“ uru, a kako doznajemo iz njene objave na facebook profilu  oduševljenje nije mogla skriti. Skrovite uvale i čisto more kreiraju savršene uvjete za sve ljubitelje plivanja i raznih morskih sportova. Samo 4 km od Vrboske smjestila se Jelsa, mjesto koje već dugi niz godina u istoimenom Veslačkom klubu obučava buduće mlade nade i rekreativce koji više od ičega vole boravak na moru. 

U samu zoru dok se sunce tek budi veslači spretno pokreću svoja vesla i krstare na valovima. Za mnoge nezamislivo, ali ne i za ovu marljivu sportašicu koja nije propustila odraditi četverosatni trening te je u sklopu ovog treninga spojila Vrbosku i Jelsu plivajući. Plivanje postane nadahnuće kada mu nadodate viši cilj. Upravo ova ruta bila je posveta djeci iz Udruge Kolibrići.  

Foto: TZ Jelsa

Veliko srce pokazala je sudjelujući i u humanitarnoj akciji prikupljajući novčana sredstva za pomoć najpotrebnijima. Humanitarnom akcijom pod nazivom “Dina za perle“ nesebično je pomogla malim borcima iz udruge “Perle“ u Starom Gradu, a dionica od Kaštel Sućurca do Splita bila je posvećena upravo njima. Iz simpatičnog citata da su otočka posla najbolja posla da se naslutiti da Dina uživa u svakom trenutku kojeg provede u Vrboskoj. 

Bilo da se radi o plivanju ili pak opuštajućim šetnjama kroz samozatajne uličice koje skrivaju mnoga čarobna mjesta  i bude istraživača u vama, a da toga niste ni svjesni nalazite se na pravoj adresi. 

Nije teško zaljubiti se u ovu ljepotu i  ovakav inspirativan ambijent. Srdačni i dobro raspoloženi lokalci uvijek su tu da vam pomognu ili jednostavno pokažu pravi put ukoliko se izgubite. 

– Prije svega našoj Dini želimo puno sreće u svim budućim pothvatima, odvažnosti i borbenosti zasigurno joj neće faliti što je i dokazala već bezbroj puta. Neka joj ne bude vjetra i velikih valova, a za izvrstan uspjeh pobrinuti će se ona sama. Vjerujemo da će je put ponovno navesti na naš škoj gdje će je uvijek čekati jedna mirna luka s puno duše – poručuje Marija Marjan, direktorica Turističke zajednice Jelsa. 

Foto: TZ Jelsa
Sponzorirani sadržaj

PROČITAJTE JOŠ:

Dina Levačić trenirala plivajući od Šibenika do Skradina: “Odavde su moji korijeni”