Foto: Ilustracija

Koordinirani inspekcijski nadzori turističkih i sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u ugostiteljstvu i turizmu počet će 1. srpnja, s ciljem utvrđivanja spremnosti za sezonu, izvijestili su u ponedjeljak iz Državnog inspektorata.

Inspekcijskim će nadzorima obuhvatiti poslovanje ugostiteljskih objekata, hotela, kampova, luka nautičkog turizma, te pružatelja usluga u turizmu koji posluju u sklopu njih, javlja HRT.

Iznoseći podatke da “na području Hrvatske posluju 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma”, iz Državnog inspektorata kažu da ih je najviše u Dalmaciji, Primorju i Istri te da će nadzorom obuhvatiti one koji su ove sezone otvoreni za turiste.

– Cilj ovih koordiniranih nadzora nikako nije kažnjavati, već pridonijeti da ugostiteljski i turistički objekti, hoteli, marine i kampovi budu maksimalno spremni za dolazak turista, poručio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Turistički inspektori kontrolirat će legalitet i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta, a sanitarni će im se pridružiti zbog kontrole ispunjavanja zakonskih obveza iz područja sigurnosti hrane, vode, zaštite pučanstva od zaraznih bolesti i pridržavanja epidemioloških i mjera socijalnog distanciranja u skladu s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

“Visoka razina općih higijenskih uvjeta i mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, uz ponudu sigurne hrane i osiguranje posebnih sigurnosnih mjera, važan je preduvjet za kvalitetnu turističku ponudu”, navode iz Državnog inspektorata, koji je na svojim internetskim stranicama objavio dokument “Elementi kontrole u nadzoru” u kojemu se navodi što će se nadzirati tijekom inspekcija.

To su, kako dodaju, najavili i predstavili ministru turizma Gariju Cappelliju, predstavnicima Hrvatske udruge turizma (HUT) i Kamping udruženja Hrvatske (KUH) te Udruženju marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

I.B.