KATASTROFA Od periski u moru kod Splita ostale samo ljušture

Foto: IZOR

SPLIT – Institut za oceanografiju i ribarstvo provjerio je stanje s periskama na lokalitetu u Kaštelanskom zaljevu.

– Prošlu su jesen tu periske bile žive, a sada su prisutne samo stotine praznih ljuštura – navode iz Instituta.

Foto: IZOR

Zbog ugroženosti vrste i njenih staništa, plemenita periska strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

Institut za oceanografiju i ribarstvo objavljuje i fotografije, koje dovoljno govore za sebe:

 

Plemenita periska je endemski i najveći školjkaš Mediterana, te može narasti do 120 cm u visinu. Rasprostranjena je u čitavom Jadranu na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja, a mnogi od nas poznaju je pod različitim imenima: lostura, loščura, palastura. Ekološka uloga ove vrste je od iznimne važnosti zbog toga što filtrira i zadržava velike količine organske tvari iz suspendiranog detritusa što doprinosi povećanju prozirnosti morske vode. Osjetljiva je na zagađenje i onečišćenje mora, mnoge jedinke stradaju sidrenje, a još uvijek je prisutno i ilegalno vađenje jedinki radi ukrasa i/ili jela.

Foto: IZOR

Zabrinjavajuće je zapravo opažanje velikog broja jedinki koje su prema morfološkim znakovima uginule nedavno; to je vidljivo prema izostanku obraštaja u unutrašnjosti ljušture te ostatcima tkiva na dnu ljušture kojim se hrane strvinari. Također, zapaženo je nekoliko živih primjeraka kojim je plašt vidljivo povučen s ruba školjke prema unutrašnjosti i koje ne odgovaraju adekvatno na podražaje, odnosno ne zatvaraju ljušturu prilikom pregleda ili ju zatvaraju iznimno sporo i nepotpuno.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Znanstvenici za Morski HR potvrdili: Masovno uginuće periski brzo se širi Jadranom, moguće da je ovo kraj vrste!

Objavljen prvi znanstveni rad o pomoru plemenite periske u Hrvatskoj

Ministarstvo zaštite okoliša poziva: “Ako vidite uginule periske, javite nam”