NOVA NADA ZA PERISKU Obnova populacije kroz program “Cascade”

Foto: Jelena Kurtović Mrčelić

OMIŠ – Jedinstveno područje ekološke mreže Natura 2000 naziva Ušće Cetine o čijem očuvanju brine županijska javna ustanova “More i krš” stanište je mediteranskog endema plemenite periske koja je krajem 2019. godine dospjela na Crveni popis vrsta zbog bolesti koja ju zahvatila još u 2016. godini u Španjolskoj, a od 2019. se proširila Jadranom.

U ljeto 2019. mortalitet je nažalost zahvatio populaciju ušća koja trenutno bilježi stopostotni mortalitet. Uzroci smrtnosti još nisu dovoljno rasvijetljeni te se provode dodatne aktivnosti očuvanja strogo zaštićene plemenite periske. Upravo iz toga razloga javna ustanova More i krš se pridružila nacionalnoj inicijativi PinnAdriaNet, s ciljem očuvanja plemenite periske kao kritično ugrožene vrste, pod vodstvom dr.sc. Silvije Kipson, javlja Gorgonija.

Foto: Jelena Kurtović Mrčelić

Kako bi utjecaj na staništa bio minimalan, postavljen je sustav uvidanih sidara s plutačom na površini koja ima natpis EU projekta Cascade i upozorenje da se plutača ne dira jer je područje ušća Cetine jako opterećeno turističkim i ribolovnim aktivnostima. Inače EU projektom Cascade se kroz razdoblje od 2 godine pilotira obnova populacije periske na Ušću Cetine.

Kolektori će biti u moru do kraja listopada 2020. kada će se prikupiti, iz njih izvaditi juvenilne plemenite periske, izmjeriti te vratiti na izvorno stanište unutar kaveza za uzgoj in situ. Isti postupak će se ponoviti i u 2021. god.

Foto: Jelena Kurtović Mrčelić

Javna ustanova je također razvila aplikaciju „Jeste li vidjeli?“ putem koje posjetitelji i stanovništvo Splitsko-dalmatinske županije mogu dojaviti nalaz indikatorskih vrsta pa tako i plemenite periske.

Aplikacija je jako jednostavna i može se koristiti putem sljedećeg linka koji se nalazi OVDJE.

Foto: Jelena Kurtović Mrčelić

Jelena Kurtović Mrčelić

Vaš komentar