FOTO: SENZACIONALNO OTKRIĆE Kod Krka pronađen brod iz Rimskog carstva

Velimir Vrzić

KRK – Podvodni istraživač iz Rijeke opet pronašao jedinstven nalaz u moru. Nakon pronalaska opasne brodske mine na glavnoj plaži u centru Rijeke sada je Velimir Vrzić pronašao potopljeni brod iz doba Rimskog carstva sa ostacima amfora zakopanim duboko pod naslagama pijeska koje nedirnute leže tisućama godinama u morskom dnu.

Proučavajući puteve kojima su brodovi putovali iz smjera Dalmacije prema Veneciji te koristeći najmodernija podvodna sredstva ovaj podvodni istraživač je u blizini Rijeke odnosno na otoku Krku pronašao jedinstveni podvodni nalaz. Obzirom da se radi o izuzetno vrijednom nalazištu o istome si izvještene nadležne institucije Ministarstva Kulture u Rijeci sa točnim lokacijama nalazišta a sve kako bi se isto zaštitilo od eventualne pljačke i sačuvalo u muzeju.

– Preliminarnim uvidom i ocjenom podvodnih arheologa, radi se o jedinstvenom nalazištu amfora s područja Tunisa i Bliskog istoka koje datiraju iz 4 stoljeća. Naknadnim istraživanjem moći će se utvrditi putevi trgovine i teret broda koji leži doslovno netaknut pod naslagama morskog dna i mulja. Istraživanja se nastavljaju, o čemu slijedi nadopuna uskoro – poručuje Velimir Vrzić koji je snimio i ove ekskluzivne fotografije.

Foto: Velimir Vrzić

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

EKSKLUZIVNO Otkriće antičkog brodoloma kod Novalje – Prvi donosimo fotografije!

Pronalazak brodske mine na glavnoj plaži u samom centru Rijeke