RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Janjetina s bižima

Foto: Katija Puljizević

Ako je ikada pravo vrijeme za ovaj stari isprobani recept, onda je to sada. Mlada janjetina tek je uhitila pravu kilažu, a kopar je zreo za branje! Jedinstvena i aromatična kombinacija ta dva proizvoda iz naših domaćinstava , začinjala su svaku trpezu za proljetne i ljetne feste.

Katija Puljizević

Ričeta je sasvim jednostavna, pa bi se moglo reći da bi se i svaka mlada početna kuharica mogla uhitit u koštac s njom. Ustvari, analizirajući ričete naših starijeh, da se zaključit da su sva starinska tradicionalna jela jako jednostavna. Valjda zato sto su domaćice u ona doba puno vremena provodile u baštinama, a uz mnogobrojnu obitelj i nisu imale previše slobodnog vremena za smišljati komplicirana jela.

Foto: Katija Puljizević
Potrebno vam je:
1 kg mlade janjetine,
1 kg očišćenog biža
Petrusin,
Kopar,
Česan,
Konzerva ,
2 glavice luka,
Bijelo vino, papar, sol.
Foto: Katija Puljizević

Na svinjskoj masti (2 ožice) izdinstati sitno nasjeckan luk. Kad svehne i dobije zlatnu boju ,dodati 2 do 3 pice sjeckanog česna i petrusin. Odmah potom dodati ožicu konzerve i pustiti da se zaprži.

Nasjeckanu janjetinu na kocke dodati i okreniti na šugu par minuta da se zatvore pore.

Dodati 1 čašu bijelog vina i sve zajedno izdinstati sa začinima dok vino ne ishlapi, otprilike 40-tak minuta na srednje jakoj vatri. Nakon toga dodati biž i kopar te nastaviti kuhati jos pola sata.

Ovo je jelo , koje će vam sigurno biti često na meniju, za vašu obitelj i za goste!

Foto: Katija Puljizević
Katija Puljizević