Održana radionica paške čipke „Moji prvi punti“

Foto: TZ Pag

PAG – U sklopu Dana paške čipke održana je radionica paške čipke pod nazivom „Moji prvi punti“ . U atriju Kneževog dvora u Pagu deset polaznica, što je bio maksimalan broj,  pozdravila je Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice grada Paga zaželjevši im puno strpljenja, mašte i kreativnosti pri njihovim prvim koracima.

Polaznice je prvim koracima šivanja podučila Jasna Magaš, voditeljica male škole paške čipke u sklopu izvannastavnih aktivnosti u OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu. Čipku je počela šiti od najranijeg djetinjstva, a i  sama je bila polaznica Čipkarske sekcije u OŠ Jurja Dalmatinca kao učenica. Kasnije je stekla zvanje čipkarice završivši školu čipkarstva pri Srednjoj školi Bartula Kašića Pag. Sada je učiteljica i prenositeljica vještine šivanja paške čipke.

– Za šivanje paške čipke treba puno rada, truda, mirne ruke, na milijune uboda iglom i koncem, puno šivanih čipki, puno godina iskustva. Sve to treba da bi postale dobre čipkarice. Na početku je potrebno puno ljubavi i strpljenja, a  sve ostalo dođe s radom – kazala je Jasna Magaš.

Polaznice su bile oduševljene radionicom te su na kraju s ponosom pokazale svoje prve punte i iskazale zanimanje za daljnje učenje. 

 

Ova radionica  pokazala je da postoji zanimanje za učenje šivanja paške čipke što je i jedna od ideja da se tijekom turističke sezone organiziraju slične radionice koje će biti dio ponude, ali i promocija paške čipke kao dijele svjetske kulturne baštine zaštićene pri UNESCO-u.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Održan Dan paške čipke

Vaš komentar