Foto: Screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite danas ponovno, nakon dužeg vremena, održava press konferenciju vezano uz novo povećanje broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je najnovije podatke.

– Na današnji dan ukupan broj oboljelih je 2317. Trenutno je aktivno oboljelih 71. U 24 sata imamo 18 novooboljelih, jednu osobu manje nego jučer. U Zagrebu ih je 10, u Zagrebačkoj županiji 1, u Splitsko-dalmatinskoj 1, Osječko-baranjskoj 5 i Dubrovačko-neretvanskoj 1. Nema teže oboljelih. Hospitalizirano je 9 osoba, na respiratoru nije nitko, testirano je 276 osoba. Među turistima nema zaraženih osoba, a trenutno ih je iz inozemstva više od 150.000.

Od zadnjeg značajnijeg porasta do danas imamo 55 novooboljelih, 20 direktno i 35 kontakata. Za 9 oboljelih nemamo povezanost s putovanjima. Moramo i dalje biti svjesni da je to bolest sa mogućim opasnim posljedicama. Društveni i gospodarski život mora ići dalje, ali zdravlje i život su najvažniji, stoga ćemo donositi mjere potrebne da bi zdravstvena situacija bila stabilna – rekao je Beroš.

Zabrana posjeta domovima za starije i bolnicama u Osijeku, Splitu i Zagrebu

Zabranjuju se posjeti korisnicima domova i izlazak korisnika iz domova u Zagrebačkoj županiji, Zagrebu, Osijeku i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ukidaju se posjete bolesnicima u Osijeku, Splitu i Zagrebu. Uvodi se testiranje zdrvstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja u kojima je lošija zdravstvena situacija.

Strože kontrole na granicama

– Danas smo imali sastanak, na dnevnoj bazi analiziramo situaciju. Imamo žarišta u susjednim zemljama. Mi smo zaustavili širenje u Hrvatskoj, ali Hrvatska se otvara i ova faza je faza suživota s virusom, gdje moramo zaštititi nemoćne. Radimo sve kako bi gospodarska aktivnost se nastavila. Važan nam je dolazak turista. Španjolska se danas otvorila za sve turiste iz EU, iako jučer imaju preko 300 novih slučajeva i 7 umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je puno više nego što je kod nas – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Privikavamo se na suživot s virusom, privikavamo se na ‘novo normalno’ – rekla je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Buba.

Do danas je od koronavirusa preminulo 107 osoba.

D.G.

Vaš komentar