Foto: Boris Kačan / Pixabay

Kolona na graničnom prijelazu Kaštel stvarala se od ranog jutra. Čekanje je bilo neizbježno. Jedan se posjetitelj iz Italije tako žali da je kolona preduga i da mu je trebalo 45 minuta za pedeset metara ceste od semafora. Njegova sunarodnjakinja čekala je sat vremena.

A u Hrvatsku dolaze bez straha, sigurna smo zemlja, kažu, ali treba biti oprezan, javlja Dnevnik.hr.

– Poprilično smo mirni, na oprezu smo koliko je to moguće, nadamo se da ćemo se zabaviti i da se ništa neće dogoditi – optimističan je Matteo iz Italije.

No, strah ipak postoji, s obzirom na to da se u zemlji trenutačno odmara više od 163 tisuće turista, od kojih je 129 tisuća stranih. Talijani, kao naši vjerni gosti, ipak primjećuju kako smo se prebrzo opustili i zaboravili na propisane mjere.

– Mi smo maskice ostavili u autu jer smo vidjeli da ih ovdje nitko ne nosi. To je jedna prevencija koja vam može spasiti život, a ovdje se mnogi ni ne pridržavaju fizičke distance – zabrinut je.

Žalbe turista stižu ovih dana i na adrese turističkih zajednica. Od tamo poručuju da će od sljedećeg tjedna dati još jednu dodatnu preporuku da se koriste fizička distanca, maskice i dezinficijensi tako da se pokuša opet vratiti predostrožnosti koja je vrlo bitna da možemo komotono cijelu sezonu odraditi kako treba.

– Mi bi bili najsretniji da se repatrijacija koja je predviđena u protokolu, da ona i ide, međutim vidjet ćemo kako će se ponašati države u našem okruženju vezano za povratak svojih suspektnih turista – govori Dino Kozlevac iz istarske civilne zaštite.

I velike hotelske kuće spremne su za crni scenarij pa tako direktor hotela Tomislav Korošec objašnjava da su odvojili deset posto ukupnog kapaciteta baš za te svrhe.

– Svi naši djelatnici su dobili i prošli jednu detaljnu obuku kako postupiti u slučaju da do toga ipak, ne daj bože i dođe – zaključio je Korošec.

Sezona je, iako smo u drugoj polovici lipnja, tek počela, pa valja biti oprezan, kako ne bi brzo i završila.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Izdane preporuke za kupanje na plažama i bazenima: Razmak 1.5 m i na 100 kvadrata 15 osoba!