BEROŠ U ZADRU Branio Plenkovića, opravdavao netestiranje tenisača, napao organizatore

Foto: HRT / Screenshot / Ilustracija

ZADAR – Ministar zdravstva Vili Beroš stigao je u Zadar gdje je održao konferenciju za novinare ispred zadarske Opće bolnice jer su četvorica sudionika Adria Toura pozitivna na koronavirus.

– Do sada je 47 ljudi u samoizolaciji, bilo je više od 600 poziva zabrinutih građana. Hvala i bolničkom stožeru na brzoj organizaciji rada i svim mjerama. Zabranili su posjete, aktivirali Covid kapacitete od ranije, obvezali su sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike na nošenje maski. Dogodilo se to što se dogodilo. To je dokaz da situacija još nije pri kraju. Moramo i dalje biti odgovorni i oprezni, jer virus je i dalje oko nas – rekao je Vili Beroš.

– Ova situacija nije neočekivana, no od presudne je važnosti reakcija epidemiološke službe. Ovo što se dogodilo je normalnost novog normalnog, no naš zdravstveni i epidemiološki sustav na to je spreman. Očekivali smo ovakva zbivanja i imamo niz mogućih odgovora – kazao je aktualni ministar zdravstva.

Posebno se usmjerio na organizatore ovakvih događanja

– Moramo biti odgovorni, jer je činjenica da je virus još uvijek oko nas. Održavajući adekvatnu distancu, fizički kontakt, higijenu, sprečavamo širenje virusa. To u ovom slučaju nije napravljeno, stoga pozivam organizatore takvih zbivanja, a ona su moguća jer smo se otvorili životnim aktivnostima, da se striktno pridržavaju mjera koje su preporučene. To više nije preporuka, već zadata obaveza. Jasno se zna kako se može organizirati aktivnost na otvorenom. Ovo je jedno veliko upozorenje svima nama – naglasio je.

Komentirao je i činjenicu da tenisači koji su došli u Zadar nisu prethodno testirani

– Testiranje prema današnjim propisima nije potrebn,o ako netko nema simptome. Građani Srbije koji dolaze u RH ne moraju nužno biti testirani, oni mogu doći uz opravdani ekonomski razlog. Ako nisu bolesni, rutinski se ne testiraju. Represija nije rješenje, već prevencija. Ono što svi možemo je poštivati mjere pa ćemo izbjeći mogućnost širenja virusa – naglašava Beroš.

“Uvjeren sam da će nalaz od premijera biti negativan”

– Premijer Plenković je bio u Zadru, ali definicija bliskog kontakta u njegovom slučaju nije ostvarena. Mi smo preuzeli definiciju europskog centra za sprečavanje bolesti, a koja uključuje na otvorenom kontakt licem u lice duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od 2 metra. U zatvorenom je to duže od 15 minuta ili direktan kontakt. Sve okolnosti koje je premijer provodio u Zadru ne uključuju to. Prema njemu nije izrečena nikakva epidemiološka mjera ali se on odlučio iz prevencije testirati. On se odlučio testirati iz preventivnih razloga. Nije s nikim ostvario fizički kontakt, nije se rukovao, nije s nikim bio licem u lice na manje od dva metra i duže od 15 minuta. Poštivao je sve preporuke – komentirao je Beroš i svog šefa koji je tekođer posjetio teniski turnir u Zadru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaražen i Borna Ćorić – Premijer Plenković ide na testiranje