Božinović: “U Zadar stiže tim od 10 stručnjaka da identificira sve kontakte bugarskog tenisača”

Foto: Pixabay / Morski HR

ZADAR – Već noćas igrači i članovi organizacijskog tima Adria Toura dovedeni su na parkiralište ispred zgrade poliklinike i Zavoda za javno zdravstvo u Zadru gdje ih je dočekao glavni epidemiolog Zadarske županije dr. Alan Medić kako bi se testirali na koronavirus, javio je Zadarski.hr.

Među njima nije bilo Novaka Đokovića. Kako je javio Blic, on je odlučio vratiti se u Beograd gdje će u dogovoru s epidemiolozima napraviti testiranje.

Podsjetimo, sinoć je stigla vijest kako je bugarskom tenisaču Grigoru Dimitrovu otkriven koronavirus, zbog čega je teniski turnir Adria Tour prekinut neposredno prije finala. Kada se doznalo za koronavirus, na tribinama je već bio poveći broj gledatelja pa je policija morala udaljavati ljude iz kompleksa stadiona, uključujući i otvoreni bar u kojem su se ljudi okupljali. Bez maski i bez ikakve mjere socijalne distance.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je sinoć da će se u Zadru formirati tim od desetak stručnjaka koji će nastojati identificirati sve kontakte bugarskog tenisača Grigora Dimitrova za njegova boravka u Zadru.

Sudionici turnira, strani državljani koji su s Dimitrovim imali kontakte zbog kojih će morati u dvotjednu izolaciju slobodno mogu otići iz Hrvatske, a o broju i razmjeru, kaže Božinović, ne bi spekulirao, piše Zadarski.hr.

Najavljuje da će Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak i za Zadarsku županiju pooštriti mjere i zabraniti posjete bolnicama i socijalnim ustanovama, kao što su to u nedjelju odlučili za tri županije u kojima se pokazao veći broj novooboljelih.

Na pitanje nije li ovaj slučaj znak da smo ubrzali s javnim događajima i da još nije vrijeme za veća okupljanja Božinović napominje kako virus nije došao iz publike nego od igrača i dodaje:

– To je sad ta nova faza u kojoj se moramo naučiti živjeti i učiti iz dana u dan.

On sam nije bio na turniru.

Testiranja i danas

– U tijeku je cijeli proces epidemiološkog ispitivanja i prerano je za bilo što konkretno reći. Čeka nas gro posla, već je počelo testiranje i večeras. Javilo nam se dosta ljudi, ne mogu vam reći točnu brojku, ali kompletnu epidemiološku sliku o svemu ćemo imati tijekom sutrašnjeg dana – kazao je za Index dežurni zadarski epidemiolog.

Ranije je zadarski stožer pozvao sve koji su bili u bliskom kontaktu s tenisačem da se jave dežurnom epidemiologu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon zaraženog tenisača, Božinović potvrdio proširivanje mjera na Zadarsku županiju

OGLASIO SE ZADARSKI STOŽER: “Svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim tenisačem dulje od 10 min, u samoizolaciju!”