Božinović: “U Zadru su zakazali svi koji se nisu držali mjera”

Foto: HRT / Screenshot

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je rekao kako se testiranja nastavljaju i kako se otvaraju linije za upite građana.

– Svi koji su bili u kontaktu tenisačima se trebaju samoizolirati, epidemiolozi će ih kontaktirati – rekao je i dodao kako smo u jednom razboblju u ostvaranju gospodarstva.

– Vidite da je i Španjolska pokrenula veliku kampanju kojom pozivaju goste u Španjolsku, a imali su preko 300 oboljelih i sedam mrtvih prošli tjedan. Ako se pridržavamo makar elementarnih mjera, onda smo orilično sigurni – dodao je i rekao kako se vidi sve što je stožer govorio mjesecima.

Tko je zakazao u Zadru?

– Zakazali su svi koji su to radili. Ukoliko se ljudi ne žele inficirati, mogu to postići vrlo jednostavno, neka se ne dovode u situacije u kojima su moguće infekcije – kazao je o svima koji se nisu pridržavali epidemioloških mjera – odgovorio je Božinović.

Zadarski stožer Civilne zaštite odgovorio zašto nisu testirani tenisači

– Mi smo sinoć u 22 sata organizirali svoje timove kako bismo odradili masovna testiranja. Testirali smo 22 osobe, tri su pozitivna, imena su vam poznata. Danas radimo još testiranja, otvoren je laboratorij cijeli dan, epidemiolozi su na terenu, javljaju se na pozive. Procjenjujemo rizik i na osnovu toga im određujemo samoizolaciju od 14 dana od zadnjeg kontakta. To su osobe koje su se rukovale, bile u bliskom kontaktu manjem od 1,5 m, dužem od 15 minuta sa zaraženima. Njih stavljamo u samoizolaciju i ne testiramo ih. Oni koji su bili na distanci ne trebaju u samoizolaciju i ne trebaju se brinuti za svoje zdravlje – rekao je glavni zadarski epidemiolog, Alan Medić.

Zašto nije testiran Đoković?

– Ne znam. Moja odgovornost je išla na preporuku onih koji su se htjeli testirati, testirani su na privatnu inicijativu, platili su i mi smo im to omogućili.

Je li bilo propusta u organizaciji turnira?

– Mislim da je jako lijepo funkcioniramo, ali naravno, da ima puno ljudi, nitko se nije držao distance, ali to nije propust, to ne možete kontrolirati. To se dešava na masovnim događanjima – poručio je Medić.

Kako je moguće da su tenisači došli bez testiranja?

– U trenutku organizacije epidemiološka situacija bila je dobra. Oni su postupali prema preporukama stožera, ovo je poslovni dolazak u našu zemlju i nije moguće svakoga testirati.  Jako dobro smo odradili ovu prvu etapu. Ovo me ne zabrinjava, očekivana je situacija… Turističke ambulante ćemo osigurati dijagnostiku, u njima će biti spremni brisevi, u slučaju da dođe gost sa simptomima Covida, njemu će se direktno tamo uzeti bris. Najznačajnija mjera je rano otkrivanje izvora infekcije, ograničenje kretanja ne može više biti, moramo živjeti – poručio je Medić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaražen i Borna Ćorić – Premijer Plenković ide na testiranje