Dječji crteži krasit će pametne kontejnere za otpad na šibenskim ulicama

ŠIBENIK – Na natječaju koji je bio otvoren za sve šibenske osnovnoškolce odabrana su tri pobjednička crteža koji će uskoro ukrašavati pametne kontejnere na šibenskim ulicama koji se nabavljaju u sklopu projekta Šibenik Zero Waste City. Autori pobjedničkih radova su Lea Knežević, Roko Bačelić-Medić i Kate Zorzetti.

Nositelj projekta Šibenik Zero Waste City je udruga Mladi u Europskoj uniji koja ga provodi u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik, a projekt se u cijelosti financira sredstvima koje je donirala The Coca-Cola Foundation.  Brojnim ekološkim aktivnostima u sljedeće dvije godine projektom Šibenik Zero Waste City građane i goste Šibenika želi se educirati o važnosti zaštite okoliša, razdvajanja i recikliranja otpada, dok će se grad opremiti infrastrukturom koja će omogućavati odgovorno gospodarenje otpadom.

– Drago nam je da su se naši mladi sugrađani odazvali pozivu i poslali nam svoje inspirativne radove između kojih nije bilo lako birati najbolje. Zaista su svi bili jako dobri, ali birali smo tri rada za pametne kontejnere tzv. Big Bellyje. Naš žiri odabrao je radove Kate Zorzetti (O.Š. Brodarica) i Roka Bačelića-Medića (O.Š. Faust Vrančić), a rad Lee Knežević (O.Š. Brodarica) je dobio najviše glasova sugrađana koji su glasali putem društvenih mreža. Nadamo se da će i ovi atraktivni crteži u koje ćemo obući tri pametna kontejnera koji krajem mjeseca dolaze u grad, privući sugrađane i turiste da ih aktivno koriste i otpad odlažu u njih. Otpad se ne bi trebao nalaziti na našim ulicama i trgovima i tako narušavati njihovu ljepotu u kojoj bismo svi, i mi građani Šibenika i naši gosti, trebali moći neometano uživati – istaknuo je Matej Matić iz udruge Mladi u EU.

Bigbelly rješenja, zahvaljujući ugrađenoj preši, znatno povećavaju kapacitet kontejnera, a pomoću sustava dojave signaliziraju kada ih je potrebno isprazniti te tako štede vrijeme i financijska sredstva. Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik, na šibenskim tvrđavama bit će postavljeno 15 kanti za odvajanje otpada te 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.

Tvrđava kulture Šibenik kao partner u projektu sudjeluje s brojnim aktivnostima, a jedna od prvih novosti koje uvode s ciljem smanjivanja količine otpada u gradu su čaše za višekratno korištenje. Tzv. reusable čaše postaju novi standard na festivalskim i dugim događanjima na šibenskim tvrđavama umjesto jednokratnih, plastičnih koje su se koristile do sada.

– Posebno dizajnirane čaše za višekratno korištenje napravljene od polipropilena svoju će premijeru imati 21. lipnja na Tvrđavi sv. Mihovila. Kriza koju nam je donio koronavirus dodatno nas je sve osvijestila i o važnosti odgovornog odnosa prema okolišu i zaštiti prirode. Naš prvi ovogodišnji festival Let’s rock koji se s nestrpljenjem očekuje odličan je trenutak da bismo u praksu uveli perive, višekratne čaše za konzumaciju napitaka i tako i naše posjetitelje uključili u nastojanje da Šibenik bude čist i primjer odgovornog odnosa prema otpadu i okolišu – izjavila je Vera Jergović Bolanča ispred Tvrđava kulture Šibenik.

D.G.