Foto: Pixabay

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata na koronavirus su u Hrvatskoj pozitivne 22 osobe, što je 2388 ukupno.

Najviše novooboljelih je u gradu Zagrebu, čak 11. U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je četvoro novozaraženih, u Krapinsko-zagorskoj žuopaniji 1, u Zagrebačkoj županiji 1, u Vukovarsko-srijemskoj 1, u Zadarskoj i Istarskoj 2 novooboljela.

U bolnici je 18 osoba, na respiratoru nije nitko. I dalje je ukupno 107 preminulih, nema novih umrlih. U Hrvatskoj trenutno imamo 139 aktivnih slučajeva.

– Utvrđuje se poseban režim ulaska za osobe iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana. Obveza se ne primjenjuje na one koji tranzitiraju kroz navedene zemlje – objavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Druga odluka se odnosi na izmjenu u javnom prometu po kojoj vozači i ostali zaposlenici i putnici moraju obavezno koristiti medicinske maske te se pridržavati općih mjera – poručio je Božinović.

– Većina novooboljelih ima vrlo blage ili nikakve simptome i nema nitko na respiratoru, što su dobre vijesti. Nije samo važno koliko je virus virulentan ili koliko će mutirati, nego je bitna i količina virusa koja se može prenijeti na drugog čovjeka i njegova sposobnost utjecaja na stanice. Zasad se čini da virus u ovom trenutku nije tako snažan, uostalom ljudi se kreću većinom na otvorenom prostoru, pa je teže i virusu prijeći s čovjeka na čovjeka. Zasad se čini da je situacija povoljnija, ali to je još uvijek na razini percepcije. U svim zemljama se povećava broj inficiranih, no nema informacija da su to teže kliničke slike, što smo i očekivali tijekom ljeta – rekla je ravnateljica klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić.