Foto: gov.hr

Na 237. sjednici Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je posljednje odluke Stožera civilne zaštite te izvijestio o aktivnostima u proteklom razdoblju. 

– Bilo je za očekivati da će doći do porasta broja novooboljelih, međutim taj porast će u svakom slučaju biti manji ukoliko se svi skupa budemo pridržavali svih mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Kada se pojavi neko žarište, kao što je bio slučaj u Đakovu ili sada u bolnici u Zagrebu, vrlo brzo se izlazi na teren, saznaju se kontakti i situacija se stavlja pod kontrolu. Zbog toga su i donesene nove Odluke koje se odnose na novi režim na graničnim prijelazima, ali i korištenje maski u javnom prijevozu – kazao je Davor Božinović.

– Nove mjere najvjerojatnije neće trajati onoliko dugo kao što su u prvoj fazi jer moramo biti fleksibilni. Cijeli sustav je postavljen tako da u hodu možemo donositi odluke s ciljem stvaranja balansa između održavanja gospodarstva, društvenog života, a prvenstveno zaštite života i zdravlja stanovnika – poručio je ministar.

Ministar je naglasio kako Nacionalni stožer civilne zaštite rukovođen zdravstvenom strukom prati situaciju na dnevnoj bazi, analiziraju se podaci, vrše se konzultacije i u zemlji i u inozemstvu te se donose određeni zaključci. Isti se zatim pretvaraju u mjere i odluke koje u ovoj fazi prije svega moraju biti racionalne, usmjerene na zaštitu života i zdravlja hrvatskih građana te očuvanje gospodarskih aktivnosti, u ljetnom razdoblju prvenstveno turizma.

– U ovoj borbi s virusom biti ćemo uspješni ukoliko svemu tome pristupimo zajedno i solidarno sa svim hrvatskim građanima – zaključak je Božinovića.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BUKNUO BROJ OBOLJELIH: 95 novozaraženih, u Rijeci pozitivno pet pomoraca

Vaš komentar