Međunarodni je dan pomoraca – Pomorce diljem svijeta muči jedan, zajednički problem!

Photo: Pixabay / SPH

Ove je godine je jubilarna, 10. obljetnica Dana pomoraca. Zbog jedinstvenog truda kojeg pomorci svakodnevno ulažu u razvoj međunarodne pomorske trgovine i svjetske ekonomije, odabran je ovaj datum, kad su STCW konvencija i pridruženi joj zakoni prihvaćeni na Diplomatskoj konferenciji u Manili.

Dan pomorca je također prilika da se  javnost bolje upozna s problemima s kojima se pomorci svakodnevno bore: kriminalizacija, piratstvo, neprepoznavanje u nacionalnom zakonodavstvu, a ove godine i jedan jedinstven problem koji muči sve pomorce – poteškoće oko repatrijacije.

U svojoj poruci generalni tajnik IMO-a Kitack Lim ističe jedinstveni i bitni rad pomoraca.

– Baš kao i drugi ključni radnici, pomorci su na prvoj liniji ove globalne borbe. Oni zaslužuju našu zahvalnost. Ali i njima je potrebno – i zaslužuju – brzo i odlučno djelovanje vlada svugdje i ne samo za vrijeme pandemije, nego u svakom trenutku.

Svijet bi trebao postati svjestan da bez pomoraca svjetska ekonomija ne bi funkcionirala budući da se čak 90% roba preveze morskim putem. I inače, ali pogotovo sada u vrijeme globalne pandemije, pomorci su upravo ti koji sve nas svakodnevno povezuju sa svijetom.

Nadamo se kako će se situacija uskoro promijeniti, da će se napraviti smjene pomoraca te da će se oni, koji su već mjesecima van svojih ugovora zatočeni na brodovima, vratiti svojim domovima – poručio je Lim.

Hrvatska ima oko 27.000 pomoraca, od kojih više od 12.000 časnika, a rade u konkurenciji 1,5 milijuna pomoraca, među kojima je oko 600.000 pomorskih časnika. S obzirom na broj stanovnika, Hrvatska je pomorska velesila jer se nalazi na četvrtom mjestu liste članica EU koje imaju pomorsku administraciju.

Svima onima koji tehnologiji unatoč i dalje zarađuju težak kruh sa sedam kora, od srca čestitamo njihov dan i želimo mirno more.

Redakcija portala Morski HR želi svim pomorcima od srca čestitati njihov dan!

D.G.