U Veloj Luci održana tradicionalna “Ragata svetog Ivana”

Foto: DD

VELA LUKA – Na blagdan sv. Ivana, 24. lipnja u Veloj Luci tradicionalno se održava „Ragata sv. Ivana“, sportsko-rekreativni događaj utemeljen na višestoljetnoj tradiciji veslanja i regatavanja. „Ragata sv. Ivana” datira iz oko polovine XIX stoljeća. Događaj je ponajprije krenuo kao spontana reakcija mještana prilikom povratka s mise koja se povodom sv. Ivana održava u uvali Gradina. Za prijevoz do Gradine Velolučani su se koristili barkama koje su pokretali veslajući, a s vremenom se među posadama razvio pravi natjecateljski duh. Natjecateljski povratak iz Gradine u Velu Luku postala je tradicija koja se u Veloj Luci nastavila njegovati idućih godina na blagdan sv. Ivana  pod nazivom „Ragata sv. Ivana“.

Da je veslanje važan segment velolučkih običaja i tradicije potvrdilo se i jučer na 27. po redu održanoj obnovljenoj ragati u čamcima s četiri veslača i kormilarom. Ragata je održana u dvije utrke, u kojima se natjecalo sedam veslačkih posada u dvije kategorije, javlja Dalmacija danas.

Najprije su nastupile ženske sudionice događaja, raspoređene u tri posade. Do cilja su prve doveslale članice posade naziva „Piplenzi“, ekipu su činile Josipa Padovan, Andrea Padovan, Jerica Barčot, Petra Vuletić i kormilarka Marina Burmas. Kao druge stigle su članice posade „Nema predaje“, dok su „Immortele“ stigle treće.

Uslijedila je glavna utrka i veslačko natjecanje četiriju posada na stazi dugoj 3600 metara, od Glavice sv. Ivana do sredine Vele rive.  Nakon neizvjesne utrke prva je do cilja stigla posada „Concept 2“ u kojoj su veslali Nikola Šeparović, Lenko Dragojević, Frano Usmiani, Vito Prižmić i kormilar Petar Dragojević. Kao drugi su stigli  „Butargani črnci“ , treće su mjesto zauzeli „Medvjedići“ dok su kao četvrti stigli članovi posade „Fly pigs“.

Utrku s Vele rive pratili mještani

Uslijedila je podjela medalja, pobjedničkoj posadi „Concept 2“ medalje, lovorov vijenac i pehar pobjednika uručila je Katarina Gugić, načelnica općine Vela Luka.

Na moru su održavanje ragate pratili mještani sa svojih plovila, a u velikom broju su ih dočekali i brojni gledatelji na Veloj rivi koji su održavanje natjecateljskog dijela imali priliku pratiti i putem direktnog video prijenosa. S obzirom na specifičnu situaciju i preporuke Stožera civilne zaštite, manifestacija se održala u ponešto drugačijem izdanju, no da događaj i ove godine protekne u veselom raspoloženju ponovno se pobrinula Narodna glazba Vela Luka.

„Ragata sv. Ivana“ ujedno je  prvi događaj organiziran u sklopu ovogodišnje kulturno-zabavne manifestacije „Luško lito“, održana je u organizaciji istoimene udruge, pod  pokroviteljstvom Općine Vela Luka.

Udruga Luško lito zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ragate.

U nastavku donosimo konačan poredak posada te imena njihovih članova/ica.

Utrka u ženskoj konkurenciji:

  1. „Piplenzi“ – Josipa Padovan, Andrea Padovan, Jerica Barčot, Petra Vuletić i kormilarka Marina Burmas.
  2. „Nema predaje“ – Petra Dragojević, Karla Šeparović, Jelena Prižmić, Petra Barčot i kormilarka Katarina Padovan.
  3. „ Immortele“ – Danijela Borovina, Dijana Kalebić, Ivana Prižmić, Suzana Cetinić i kormilarka Hana Kalebić.

Utrka u muškoj konkurenciji:

  1. „Concept 2“ – Nikola Šeparović, Lenko Dragojević, Frano Usmiani, Vito Prižmić i kormilar Petar Dragojević
  2. „Butargani črnci“ – Nikola Surjan Rubo, Stipe Padovan Čafo, Teo Padovan Lavata, Antonio Šeparović Dole i kormilar Frane Vlašić Lošnja
  3. „Medvjedići“ – Antonio Burmas, Nikola Žuvela, Stipe Trojanović, Bude Cetinić i kormilar Nevenko Gugić
  4. „Fly pigs“ – Marin Šeparović, Franko Žuvela, Josip Dragojević, Ivan Dragojević i kormilar Filip Kovačević