Vikend jedrenje “Navigoj za škoj” privuklo čak 130 sudionika

Foto: Nina Bogdan

HVAR – Edukativno promotivna akcija “Navigoj za škoj”, koju organizira hrvatski reprezentativac u olimpijskoj klasi Laser Filip Jurišić, uspješno je završila, a možda je čak i nadmašila ono što su očekivali Filip i njegovi partner u organizaciji udruga “Platforma” i “grad Hvar”.

Program je odrađen kompletno, a odaziv sudionika je bio više nego velik! Jedrenje je bilo podijeljeno u dva dijela… u subotu do Visa i natrag, a u nedjelju oko Paklenjaka. U jedrenju je sudjelovalo 13 jedrilica na kojima je u dva dana jedrilo preko 130 sudionika.

Sve je krenulo u petak uvodnim predavanjem u prostorijama udruge “Platforma” gdje su svi prijavljeni sudionici imali priliku družiti se sa svojim mentorima, saznati više o jedrilicama na kojima će jedriti, što će morati raditi, što se očekuje od njih, a da sve bude u ležernoj i prijateljskoj atmosferi pobrinuli su se domaćini koji su organizirali prikazivanje jedriličarskih video isječaka, glazbu i kanapeiće iz Laganinija koje je pripremio najbolji hrvatski kuhar Hrvoje Zirojević.

Na subotnjem jedrenju do Visa i natrag odvelo se oko 130 zainteresiranih Hvarana i njihovih gostiju. Koliki je bio interes za ovu akciju možda najbolje dočarava to da su neki došli čak i iz Zagreba, iznajmili apartmane na Hvaru za taj vikend i sudjelovali u jedrenju (definitivno podatak o kojem mogu razmisliti svi turistički djelatnici u svim našim uzmorskim mjestima).

Flota je po laganom zapadnjaku ugodno odjedrila do Visa i tamo su se zadržali par sati  u druženju s istomišljenicima s tog otoka. Vidjelo se kako to izgleda jedriti u orcu, kako izgleda kad je jedrilica nagnuta i ako su neki imali strah takvog položaja broda ovo im je bila idealna prilika da ga ostave iza sebe.

Zato je jedrenje natrag u Hvar bilo puno atraktivnije jer se maestral podignuo do respektabilnih dvadesetak čvorova, ali jedrilo se niz vjetar i ispunjavanje adrenalinom je bilo na vrlo visokoj razini. Stvarno izvrsna kombinacija za nekog zaraziti jedrenjem… lagani uvod, razbijanje strahova, dobivanje samopouzdanja i onda adrenalinski juriš! Prosječno vrijeme jedrenja do Visa bilo je tri sata, ali zato je najsporijem u povratku trebalo samo dva sata.

Nedjeljni dio jedrenja bio osmišljen kao dinamičniji način jedrenja na ruti oko Paklenjaka.

Sudionici su bili jako zadovoljni iskustvom te su svi pitali kad je iduće jedrenje. Filip nam je potvrdio da će sigurno ova inicijativa biti nastavljena al točan datum još nije mogao potvrditi.

Foto: Nina Bogdan
Startna lista
 1. Makakada – Marina sport 36 – Davor Bumbak
 2. Toma – Justin ten – Matko Stanić
 3. Strilica – Melges 24 – Jelena Jurišić
 4. Hvar 6 – Windmark 33 – Tomislav Grubelić
 5. Bare – Reflex 38 – Filip Jurišić
 6. Ajde Mare – Este 24 – Tonči Bavčević
 7. Fugu – First 30 – Damir Kraljević
 8. Oliva – Elan 40 – Mladen Crljen
 9. D.A.N. – Val 35 – Dominik Vučetić
 10. Stiniva – … – Kažimir Petak
 11. Sinbad – Seascape 18 – Tonći Đogaš
 12. Seaesta – Oceanis 423 – Ivana Trbuhović
 13. Ljubav II – Bradwell 18 – John Miličić i Jure Tudor
Vaš komentar