ARCA ADRIATIACA Stvaranje baze i kataloga pomorske baštine Primorsko-goranske županije

Foto: Pixabay / Ilustracija

RIJEKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, predstavljene su aktivnost istraživanja pomorske baštine koja se provodi u sklopu projekta ARCA ADRIATICA „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“. Odnose se na sustavno istraživanje, mjerenje i snimanje materijalne i nematerijalne pomorske baštine te njeno katalogiziranje u postojeću informatičku bazu pomorske baštine.

Baza pomorske baštine je mjesto na kojem se sustavno popisuje i katalogizira pomorska baština, a napravljena je kao web aplikacija za unos podataka u tekstualnom i audiovizualnom obliku (slika, zvuk, video). Podaci se unose po elementima pomorske baštine koji su razvrstani po kategorijama. Istraživanje pomorske baštine na području Primorsko-goranske županije sastoji se od prikupljanja informacija potrebnih za upis najmanje 250 novih elemenata pomorske baštine koji su razvrstani po kategorijama Baze. Navedenu aktivnost provode Pomorski fakultet iz Rijeke i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

U istraživanje se mogu uključiti svi građani koji žele pridonijeti prikupljanju podataka o pomorskoj baštini lokalnih zajednica na prostoru Primorsko-goranske županije te na taj način mogu pomoći u njenom trajnom očuvanju od zaborava i nestajanja. U tu svrhu Muzej je na svojoj web-stranici objavio obrazac za upis podataka o pomorskoj baštini kako bi bio dostupan svima koji žele pridonijeti prikupljanju podataka, a koji će se koristiti i za potrebe virtualnog muzeja. Aktivnosti su predstavili ravnateljima PPMHP Nikolina Radić Štivić , Danijela Perković i Iris Bruketa Milić iz UO turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ te profesor Pomorskog fakulteta Rijeka Robert Mohović

Projekt ARCA ADRIATICA, vrijedan preko 3 milijuna eura, nastavak je uspješnog projekta MALA BARKA 2, a glavni cilj mu je razvoj zajedničkog turističkog proizvoda koji valorizira, štiti i promiče bogatu pomorsku baštinu pograničnog područja. Sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ: