Butković položio kamen temeljac za Sunčanu elektranu Cres

Foto: MPPI

CRES – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković obišao je danas radove na ‘Projektu rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres‘, vrijednoga 34,6 milijuna kuna, nakon čega je sudjelovao na svečanosti otvaranja radova na izgradnji Sunčane elektrane Cres.

Rekonstrukcijom i dogradnjom zapadnog dijela luke Cres obavljeno je više od polovice predviđenih radova u sklopu Projekta, a aktivnosti na gradilištu i dalje su u punom zamahu.

Osnovni cilj Projekta je unaprijeđenje infrastrukture u pojasu lučkog bazena luke Cres, izgradnjom sigurnijeg i uređenog pristana. Ovaj projekt ujedno predstavlja nastavak uređenja creške rive, s kojom će činiti jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i oblikovnu cjelinu.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovove radove realizira u okviru projekta ‘Renesansa na hrvatskoj obali‘, a financiranje je osigurano sredstvima iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.‘. Ministarstvo je kroz ovaj Projekt bespovratnim sredstvima iz EU fondova do sada uložilo gotovo 900 milijuna kuna u obnovu malih luka, zahvaljujući čemu je osigurana bolja povezanost brojnih naseljenih otoka.
Foto: MPPI

Nakon obilaska radova u creškoj luci, ministar Oleg Butković i ministar turizma, Gari Cappelli, u pratnji predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede, Frane Barbarića, položili su kamen temeljac za izgradnju ‘Sunčane elektrane Cres‘, najveće elektrane te vrste u Hrvatskoj, vrijedne 41 milijun kuna.

– Čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta, od HEP-a, Primorsko – goranske županije, Grada Cresa pa do uključenih ministarstava. Ova će hvalevrijedna investicija doprinijeti energetskoj neovisnosti i razvoju otoka Cresa.  Sinergija investicija u energetiku i promet od presudne je važnosti za zadržavanje stanovništva na našim otocima, ali i za stabilnost hrvatskog gospodarstva u krizi izazvanoj koronavirusom“, izjavio je Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture – rekao je ministar Oleg Butković povodom početka realizacije projekta ‘Sunčana elektrana Cres‘,  snage 6,5 megavata (MW), koja će s proizvodnjom započeti do kraja godine.

Elektrana će proizvodit oko 8,5 milijuna kilovatsati (kWh) električne energije na godinu, čime će doprinijeti jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom, kao i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebice u razdobljima povećane potrošnje, tijekom turističke sezone.

D.G.