Foto: Pixabay

Na stranicama HZJZ-a koje se bave preporukama vezanima za ponašanje tijekom pandemije koronavirusa, nalazi se jedna novija preporuku, piše Index.

Naime, HZJZ je objavio preporuke pod naslovom “Kako prilagoditi svakodnevni život u Hrvatskoj”, a u kojima su dodatne upute za pojedince i savjeti o tome što tko može učiniti za sebe i svoje bližnje.

Izdali su najprije opće preporuke koje govore da se izbjegavaju veće grupe ljudi i javna okupljanja.

Dodaju da se u javnom prijevozu obavezno nose maske za lice, da se izbjegava rukovanje, grljenje i poljupce te da se održava udaljenost od barem dva metra.

Preporučuju da se izbjegava kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.

– Ako sami imate povišenu tjelesnu temperaturu i/ili respiratorne simptome (na primjer, kašalj), ostanite kod kuće te telefonom kontaktirajte nadležnog obiteljskog liječnika koji će vam dati daljnje upute – dodaju.

Foto: Pixabay

Opet su izdali upute za pranje ruku, ali i čišćenje domaćinstva

– Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun (po mogućnosti tekući), a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži 70% alkohola ili drugo sredstvo prikladno za korištenje na koži, s deklariranim virucidnim djelovanjem. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni. Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo- objavili su.

Ponovno savjetuju kašljanje i kihanje u lakat kao i da se izbjegava dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

Izdali su potom i preporuke za čišćenje domaćinstva, u kojemu savjetuju svakodnevno pranje domaćinstva deterdžentom i vodom.

Osim ovih uputa izdane su i upute za kolektive i poslodavce, a sve možete pročitati OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Hrvatskoj 85 novih slučajeva – Beroš uputio apel mladima