Pomorac od siječnja na kruzeru, u iščekivanju povratka: “Jedva čekam doma, ali jako dobro nas tretiraju”

Foto: Screenshot

RIJEKA – Da pomorci već mjesecima diljem svijeta čekaju repatrijaciju, poznato je svima. Neki su se vratili, no mnogi su još uvijek na brodovima. Čuli smo svakakve priče, no javlja nam se pomorac iz Rijeke koji želi ispričati i drugu stranu medalje. “Tretiraju nas dobro, ali kompanija ne može riješiti višu silu, koja je na razini politike i država”.

– Od siječnja sam na brodu. Unatoč tome što smo dugo tu, vrlo nas dobro drže, izolirani smo od virusa, hrana, sve je fenomenalno. Mogu reći da smo posada jako zahvalni kompaniji na način na koji nas tretiraju. Problem je u državama koje ne daju repatrijacije, ali firma je itekako voljna, i sad smo evo na Filipinima, jednoj od rijetkih država koje dopuštaju repatrijacije – ispričao nam je navigacijski časnik Marko Biserko s desetljećem iskustva plovidbe svjetskim morima.

– Ja sam se ukrcao u Peru, zatim Antartika i Amazon cruise sve do Manausa i virus je došao taman na kraju toga, kad smo došli u Barbados. Onda smo išli u Ameriku di smo iskrcali putnike, i od tamo napravili repatrijaciju azijske posade. Prešli smo Atlantik, preko Rta dobre nade i Indijski ocean sve do Indonezije i Filipina. Cijela posada je jako zahvalna firmi na ovome, unatoč periodu na brodu – ponavlja pomorac koji povratak kući čeka od kraja ožujka, od kad na brodu nema gostiju.

– Nikad nismo imali niti slučaj prehlade na brodu, vrlo vrlo pozitivno smo odradili sve. Toliko ima negativnog tiska o kruzerima, a uopće nije tako, ljudi sa smiješkom rade, većinom – kaže Biserko i napominje primjerom da su pravi problemi politika i odluke pojedinih država:

– Imali smo Amerikance na brodu a SAD ih nije htjela uzeti, mislim, nevjerojatno. Na kraju se i to rješilo – kaže ovaj navigacijski časnik iz Rijeke, koji je snimio i video u kojem zahvaljuje svima koji su njemu i njegovim kolegama podrška diljem svjetskih mora.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ANTARKTIKA: Iskustvo navigacije najnegostoljubivijim morima Zemlje

Potresno pismo supruge pomorca: “Majka sam 5-mjesečne bebe koju otac nije vidio, zatočen je u inozemstvu”