3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Skuša s gradela

ŽELINA KUŽINA Skuša s gradela
Foto: Željko Višić

Skuša se smatra najukusnijom plavom ribom Jadrana. Obiluje zdravim masnim kiselinama, mekanog je mesa i kostiju, pa je vrlo tražena. Zato, ukoliko na peškariji prodaju svježe jadranske skuše iskoristite tu priliku, kupite ih i uživajte.

Skuša (lat. Scomber scombrus) je morska riba iz porodice skušovki  (scombridae). U nas je još zovu škombar, golac, vrnut. Vretenastog je tijela. Zelenkasto-smeđa boja leđa prošarana je okomitim tamnim crtama, bočno je sedefasta, bijelog trbuha. Skuša je riba selica koja se kreće u plovama. Grabežljiva je, hrani se srdelama, inćunima, račićima i ostalom sitnom ribom. Skuša je uz lokardu jedina jadranska skušovka koja se hrani i filtriranjem planktona. Skuša obitava u Atlantiku od Kanarskih otoka do Skandinavije ali i u Sredozemlju, pa tako i u Jadranu.

90-ih godina prošlog stoljeća skoro je nestala iz Jadranskog mora, ali posljednjih godina bilježe se veće migracije skuša u Jadran pa opet predstavlja sve važniji dio gospodarskog ulova.

Foto: Željko Višić

Sastojci:

– skuša;  1,2 – 1,5 kg,

– maslinovo ulje; 1 -1,5 dcl,

– začinsko bilje; 1 prstohvat (može i grančica svježeg ružmarina)

– sol i papar

– limun; 1-2 komada

– blitva; 1 kg

– krumpir; 0,5 kg

– češnjak; 4-5 sitno sjeckanih režnjeva

Foto: Željko Višić

Priprema glavnog jela:

Skuša iz ovog recepta je prvorazredna jadranska skuša, težine od oko 0,25 kilograma po komadu, ulovljena kambelovskom plivaricom.

Potrebno joj je očistiti samo škrge i utrobu jer ljuski za čišćenje nema. Treba joj isprati sukrvicu od škrgi, ocijediti, dobro posušiti, najbolje papirnatim salvetama ili prigodnom krpom.

Skuše preporučujem bar nekoliko sati marinirati posoljene i popaprene u maslinovu ulju. Nije loše dodati i prstohvat sušenih ili svježih mediteranskih začina. Najbolje je uz ribu koja se marinira ostaviti grančicu svježeg ružmarina. S tom istom grančicom poslije ćete premazivati ribu uljem za vrijeme pečenja.

Ukoliko ribu marinirate za vrijeme ljetnih vrućina, držite je u frižideru. Prije pečenja neka riba odstoji na vanjskoj temperaturi bar pola sata.

Vječna je tema da li se riba stavlja na hladne ili vruće gradele. Ja stavljam na hladne, uljem premazane gradele. Žar mora biti dobar, srednje jak.

Pravilo je ribu na gradelama što manje okretati, broj okreta povećava se veličinom ribe. Za skuše iz ovog recepta predlažem tri okretanja. Skuša zna ostati sirova oko srednje kosti, zato budite strpljivi, nek’ se lijepo ispeče sa svake strane. Koliko ribi treba da bude pečena najbolje procjenjujte očima. Boja pečene ribe, obvezni otisak gradela, neka bude otprilike kao na slikama iz priloga.

Nakon skidanja sa žara servirajte je na zajedničku servirnu platu, dodatno pouljite.

Neka svatko uzme komad koji mu se sviđa, neka sam dodaje začine, ulje, limunov sok … i priloge …

Foto: Željko Višić

Prilog:

Za prilog ovom jelu predlažem kuhanu blitvu s krumpirom uz dodatak sitno sjeckanog češnjaka. Kod pripreme ovakve blitve preporučujem dobro ocijediti povrće, blitvu narezati sitnije, krumpire ostaviti krupnije … Solite, paprite i uljite po svome guštu …

Nazdravljajte s čašama punim plavca i veselite se …

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

PROČITAJTE JOŠ:

Jednostavni domaći recepti: Riba s gradela | Morski HR
Ovo je tradicionalan način pripremanja ribe na obali Jadrana. Sve ribe nisu prikladne za pečenje na gradelama.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.