Murter dobio udrugu “Murterski kompas” za zaštitu prirode i mora

Foto: Murter News

MURTER – Murter je među rijetkim sredinama koje obiluju aktivnim udrugama, koje svojim radom imaju izravan utjecaj na razvoj kvalitete života mjesta, uz nesebičnu pomoć lokalne uprave. Na horizontu, među udrugama koje se bave ekologijom, kulturom, tradicijom, umjetnošću, sportom i nizom drugih aktivnosti, prije nepunih mjesec dana, iznjedrila je još jedna udruga, znakovitog naziva “Murterski kompas”.

I dok je s jedne strane u protokolu osnivačka papirologija, “Kompasovci” su se već nestrpljivo bacilli na posao, kao suradnici u eko projektu “Inovacijama za održivost svjetskih mora”- “Lica ozona” , voditeljice projekta dr.sc. Ljiljane Zmijanović, eminentne šibenske znanstvenice i dugogodišnje ekološke aktivistice.

Kako javlja portal Murter News, projekt se odvijao u subotu, na plaži Podvrške u dvije etape, a trajao je skoro pet sati. U prvom dijelu, u sklopu radionice za djecu i odrasle, na kojoj je sudjelovalo desetak djece, izrađivalo se pješčane reljefe i skulpture pod nazivom ‘Lica ozona’, pod vodstvom dr.sc.Ljiljane Zmijanović uz asistenciju Ćire Ugrina i Renata Kožulića, predsjednika udruge “Murterski kompas”.

‘Lica ozona’, kao umjetnička instalacija, koja nestaje pred dolaskom morskog vala, određena je kao simbol prolaznosti i odgovornost čovjeka za zdrav planet. Najatraktivnije fotografije izrađenih ‘Lica ozona’ , koje je zabilježio službeni fotograf udruge, Igor Turčinov, naći će se u zajedničkoj bazi i bit će izloženi povodom Međunarodnog dana zaštite ozona u rujnu.

U drugom dijelu vršila se podvodna provjera stanja uz dokumentiranje populacije jadranske periske na Podvrškama, u organizaciji Ronilačkog kluba veterana 4.Gardijske brigade, koji su u svojim ekspedicijama do sada zaranjali u podmorje Biševa, Lastova, Zlarina, Prvića, plaže Žnjan itd, kako bi ustvrdili imali li živućih jedinki. Na Podvršakama u brojnim zaronima i pretrazi dna, nisu pronašli niti jednu živuću perisku, kao ni ostatke “umrlih”, što je poražavajuća vijest i mogao bi se obistiniti najcrnji scenarij, onaj da će spomenik Periska(Lostura) na obali plaže Luke biti jedina pripadnica ove izumiruće vrste školjkaša.

Nakon obala Španjolske, gdje je prvi put uočen 2016. godine, pomor periski (Pinna nobilis) je zabilježen i u akvatoriju hrvatskog Jadrana. Od tada ovaj se parazit unutar tri godine proširio cijelim Mediteranom i potvrđen je u oboljelim periskama u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj, Albaniji i Hrvatskoj.

Više o udruzi Murterski kompas pročitajte OVDJE.

D.G.