Split i Dubrovnik na plažama instalirali liftove za osobe s invaliditetom

Foto: Grad Dubrovnik

SPLIT/DUBROVNIK – Grad Split i ove je godine na plaži na Benama postavio lift koji omogućava lakši ulazak u more  osobama s invaliditetom i teško pokretljivim osobama, a nabavom dvaju novih liftera, nastavljaju se radovi na opremanju i uređivanju kupališta na dubrovačkom području. 

Plaže Bene i Žnjan imaju modernizirane liftove za lakši ulazak osoba s invaliditetom

Na splitskim Benama je riječ o novom liftu postavljenom 2019., a postavlja se na plaži za vrijeme trajanja ljetne sezone kupanja te je od danas spreman za korištenje.

Nakon Žnjana, plaža Bene je druga plaža u Splitu koja ima modernizirani lift i druge sadržaje potrebne za lakši ulazak u more osobama s invaliditetom.

Aqualifter je automatizirano pomagalo koje na siguran način omogućava samostalan ulazak i izlazak iz vode, bez intervencije osoba sa strane. Izrađen je od nehrđajućeg čelika, a opremljen je i radio daljinskim upravljanjem za manevriranje uz minimalan napor i maksimalnu sigurnost korisnika.

Nakon prvih pet, Grad Dubrovnik nabavio još dva nova liftera

Naime, u namjeri da se osobama s invaliditetom i teško pokretljivim osobama omogući lakši pristup moru, a sukladno Strategiji za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, Grad Dubrovnik je nabavio dva nova liftera. Jedan će se postaviti na plaži u Donjem Čelu na Kalamoti, a drugi u Zatonu kod tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Na projektu njihove nabavke i ugradnje aktivno surađuju dva gradska Odjela: Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more, koji skrbi za nabavu i postavljanje liftera te Upravni odjel za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, koji je zadužen za njihovo održavanje i popravke. Navedeni upravni odjeli tako će iz ovogodišnjeg proračuna izdvojiti 210.000 kuna, od čega 160.000 kuna za nabavku i ugradnju dva nova liftera, dok je za redovito održavanje postojećih osigurano 50.000 kuna.

Foto: Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik je prethodno osigurao liftere na kupalištima Copacabana i Solitudo (Mandrač) te onima na Lopudu, u Suđurđu na Šipanu i Zatonu Velikom. Postavljaju se početkom kupališne sezone pa su tako ovog tjedna postavljeni lifteri na Copacabani, Mandraču i Zatonu Velikom, dok će se preostali dopremiti i ugraditi koncem sljedećeg tjedna, kada se očekuje i kraj radova na svim dubrovačkim plažama koji su započeli početkom travnja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

UREĐENJE DUBROVAČKIH PLAŽA Saniraju se i opremaju kupališta od Belvedera do Velikih žala