Zatvara li BiH tranzit kroz Neum? Oglasila se i Vlada RH

Foto: Facebook

NEUM – Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković je, povodom informacija da je na graničnom prijelazu Doljani 28. lipnja 2020. godine putnicima iz Bosne i Hercegovine onemogućen tranzitni prelazak kroz Republiku Hrvatsku prema Neumu, dala izjavu za Dnevni Avaz.

– S obzirom na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet. Ovo čim prije jer Hrvatska ima puno veći broj novozraženih korona virusom, a značajno manje provodi testiranje – dodala je.

– Nije mi poznato zbog čega se Hrvatska odlučila na ovakve mjere, ali poznat je naš pozitivan odnos prema svim zemljama u okruženju kada je riječ o turizmu, poslovnim putovanjima i mogućnostima trgovinske razmjene u vremenima koja su do jučer za nas bila nepoznata, a to je vrijeme pandemije – priopćeno je iz kabineta Bisere Turković.

Reakciju iz BiH komentirao je za HRT hrvatski ministar unutarnjih poslova:

– Ja ne znam odakle takva informacija. Upravo smo naglasili, ne samo tranzit, već čitav niz potreba se omogućava BiH. Prema mojim informacijama, kad su u pitanju takvi zahtjevi, nema nikakvih problema – kaže Davor Božinović.

Oglasila se i Vlada Republike Hrvatske na twitteru.

– Što se tiče granice i režima prema državljanima BiH, obje države trebaju  poduzimati napore da se što više smanji intenzitet novozaraženih osoba radi sigurnosti obje države. Čim epidemiološka slika bude zadovoljavajuća mjere će biti ukinute – navodi Vlada.

Hrvatska je ovoga tjedna uvela obveznu dvotjednu karantenu za sve one koji ulaze iz BiH zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

I.B.